wandelen in de Tiefental NL, © Lüneburger Heide GmbH/ Dominik Ketz
© Lüneburger Heide GmbH/ Dominik Ketz

Pel­grims­rou­tes


Of het nu gaat om de Jacobsweg, Via Baltica of de Mönchsweg (Monnikenpad). Dit zijn welbekende of soms nog te ontdekken namen van pelgrimsroutes in Nedersaksen. Het spirituele wandelen vindt zijn oorsprong in de traditie van rondtrekkende monniken. Het woord pelgrim komt uit het Latijn en betekent ‘vreemdeling’. Doel van de wandeltochten zijn speciale plaatsen in afgelegen landschappen maar ook pelgrims- of bedevaartsoorden. Onafhankelijk van spirituele of culturele motieven zijn pelgrimstochten nu een trend. Pelgrimsroutes oefenen weer een sterke aantrekkingskracht uit! Deze speciale vorm van wandelen is ontspanning voor lichaam en ziel en biedt een goed tegenwicht aan de hectiek van het dagelijks leven. Door bewust te lopen in een eigen ritme met momenten van zwijgen, kan de wandeling zelfs een meditatieve belevenis worden.

Momenten van stilte en bezinning

De aantrekkingskracht van de wandelroutes in vakantieland Nedersaksen lokt pelgrims en iedereen die op zoek is naar rust en onthaasting. Op veel paden zijn kloosters en vele andere oorden van christelijk geloof te vinden. Kerken zijn altijd open en bieden bezoekers momenten van stilte en bezinning. Pelgrimsroutes zijn bij uitstek geschikt voor al degenen die al wandelend rust met spiritualiteit willen verbinden.

De bekendste pelgrimsroute is de Jacobsweg en de routes daarheen. Er zijn echter ook andere, traditionele routes of individueel uitgezochte paden die uitnodigen tot een pelgrimstocht. Ontdek de pelgrimsroutes.