Einbecker Marktplaats, © Tourist-Info Einbeck/Daniel Li
© Tourist-Info Einbeck/Daniel Li

Ein­beck


In de grootste stad van Nedersaksen – idyllisch gelegen aan de rand van Weserbergland, Harz en Solling  – valt van alles te ontdekken, te beleven en te zien. In de historische stadskern van Einbeck is schilderachtig snijwerk en prachtig vakwerk bewaard gebleven dat tot op de dag van vandaag in vele straten kan worden bewonderd. Het beste voorbeeld hiervan is de Tiedexer Straße; een straat met een van de langste, aaneengesloten rij vakwerkhuizen van Duitsland. Al deze uitbundig versierde vakwerkhuizen stammen uit de tijd na de grote stadsbrand in 1540 en zijn getuigen van de toenmalige rijkdom en welvaart van de stad Einbeck.

Eten & drinken in Einbeck

Al eeuwenlang vormt de kunst van het bierbrouwen een ware traditie in deze voormalige Hanzestad. Brouwers van Einbeck ontdekten in de 13e eeuw een methode om dit bruisende, maar snel bedervende drankje door toevoeging van hop smakelijker en langer houdbaar te maken. Het ‘Ainpökisch Bier’ werd hierdoor geschikt gemaakt voor transport en werd vervolgens vanuit Einbeck naar veel delen van Europa geëxporteerd. Het bokbier vond al gauw veel aftrek en werd een echt economisch succes. Rond 1616 waren er 742 erkende brouwerijen in Einbeck! Ook nu nog is deze biercultuur dankzij Einbecker Brauhaus AG stevig in de stad verankerd en alomtegenwoordig. Zelfs reformator Maarten Luther was een liefhebber van de bierkunst uit Einbeck: “De beste drank die er is, heet Ainpökisch Bier.”

Ook de productie van mosterd is een traditie. Midden in de oude binnenstad van Einbeck worden diverse soorten mosterd geproduceerd door het met steen vermalen van regionale ingrediënten.

Bezienswaardigheden in Einbeck

Bij een bezoek aan Einbecker Blaudruck  kunt u een ‘blauw wonder’ beleven. Hier worden kenmerkende patronen en geïllustreerde stadsverhalen met behulp van de traditionele ambachtelijke reservedruk op stoffen getoverd. Dit 380 jaar oude handwerk is sinds 2018 erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de UNESCO.

Het StadtMuseum Einbeck biedt diverse historische weetjes, onder meer tentoonstellingen over het thema bierbrouwen, over blauwdruk en over August Stukenbrock, pionier op het gebied van Duitse postorderbedrijven. In de speciale expositie RadHaus kunt u zich onderdompelen in de geschiedenis van de mobiliteit van Einbeck in een van de modernste fietsmusea van Duitsland.

Als u behoefte hebt aan meer pk, adviseren wij u een bezoek aan PS.SPEICHER: in een interactieve belevenistentoonstelling in de voormalige graansilo krijgt u op circa 5.000 m2 inkijkjes in verleden, heden en toekomst van mobiliteit. Bovendien beschikt PS.SPEICHER sinds de zomer van 2020 over de grootste, openbaar toegankelijke verzameling oldtimers van dit type in Europa! De oldtimers zijn niet alleen te bewonderen in de belevenistentoonstelling in PS.SPEICHER ; er zijn inmiddels in Einbeck  ook vier depots, waar PS.SPEICHER zijn collectie tentoonstelt!

Pure natuurbeleving is eveneens mogelijk in Einbeck. Een aanrader is het stadsbos van Einbeck, met zijn diverse wandel- en bospaden. Ook het ‘sprookjesbos’ is een heerlijk wandelgebied. De Altendorfer Berg biedt een prachtig uitzicht over de stad en het natuurgebied Leinepolder is een ideale plek voor iedereen die van de natuur houdt.

Voor liefhebbers van kunst heeft Einbeck  ook het een en ander te bieden! Overal over de stad verdeeld, vindt u kleine en grote voorbeelden van street art, die samen een unieke openluchtgalerie vormen. Bijna 60 kunstwerken van kunstenaars uit de hele wereld zijn inmiddels te bewonderen op gevels en andere oppervlakken in Einbeck . Vakantie in Einbeck? Meer dan de moeite waard!

Kaart Einbeck

Stadsgezichten

Toeristische informatie Einbeck

Marktstraße 13
37574 Einbeck
Telefoon: +49 (0) 5561 /916555

E-mail schrijven