Kasteel Osnabrück met bezoekers, © DZT/Francesco Carovillano
© DZT/Francesco Carovillano

Os­na­brück


Samen met Münster was Osnabrück ooit de locatie voor de onderhandelingen over de Vrede van Westfalen, de hier in 1648 vanaf de trap van het stadhuis werd uitgeroepen.

Het vedrag is de meest in het oog springende gebeurtenis in de stadsgeschiedenis, en deze traditie wordt tot op heden beleefd: in oktober rijden hier zo'n 1200 vierdeklassers met hun zelfgemaakte stokpaardjes over de trap van het stadhuis en herinneren aan het uitroepen van de Vrede van Westfalen (waarvan het verdrag van de Vrede van Munster deel uitmaakte). De stadsrondleidingen en de geliefde nachtwachttochten starten hier, op de historische banken in de Friedenssaal.

De stad heeft zijn bonte flair van tegenwoordig te danken aan het samengaan van moderne gebouwen als het Felix-Nussbaum-Haus of de Kamp-Promenade en fraaie steegjes in de oude wijk Heger Tor. De deels nog behouden middeleeuwse pakhuizen, zogenaamde Steinwerke, herbergen tegenwoordig galeries, cafés en bistro's.

'Hart van de stad' is de Marktplatz: locatie voor bruiloften, festivals, wijn- en kerstmarkten. De cafés en restaurants zetten hun rieten stoelen buiten voor de roodgele gevels, en met uitzicht op het stadhuis en de Mariakerk geniet u hier van heerlijke taarten of hartige lekkernijen. Een paar stappen verderop maakt de St. Pietersdom uit de 13e eeuw indruk met zijn verschillende torens, zijn stille kruisgang en toegankelijke schatkamer in het Diözesanmuseum.

Als enige grote stad ligt Osnabrück midden in een natuurpark, Geopark Terra.vita, en zo kan uw uitje naar de natuur al in de stad beginnen op de goed aangegeven fiets- en wandelpaden.

Kaart Osnabrück

Highlights

Impressies

Toeristische informatie Osnabrück | Osnabrücker Land

Bierstraße 22-23
49074 Osnabrück
Telefoon: +49 (0) 541 / 3232202

naar de websiteE-mail schrijven