Sta­de


Idyllisch gelegen in het maritieme landschap Unterelbe tussen Hamburg en Cuxhaven biedt de meer dan 1000 jaar oude stad Stade nog altijd een vleugje middeleeuwen. Laat u betoveren door een levendige oude binnenstad die volledig door water omgeven is. Waar lang geleden schepen gelost werden en handelswaren gewogen en gedeclareerd werden, vindt men nu kleine winkeltjes, gezellige herbergen en cafés met uitnodigende zomerterrasjes direct aan het water. De Hanzehaven te midden van de bezienswaardige oude binnenstad met het zeilschip „Willi“ of de stadshaven met het museumschip „Greundiek“ en de daar aanmerende schepen van de sportzeilers tonen dat de traditionele verbondenheid van de stad met het water en de scheepvaart blijft leven.

Bezienswaardigheden Stade

Het historische stadhuis van 1667/68 met keldergewelf van het gotische gebouw uit de 13e tot 15e eeuw, het Regionalmuseum in Schwedenspeicher en de oude houten tredkraan op de Fischmarkt moet men in ieder geval gezien hebben. De St. Cosmae en St.Wilhadi-kerken uit de 13e en 14e eeuw imponeren vooral door de belangrijke barokorgels van B. Huß/Arp Schnitger en E. Bielefeldt. Een echte streling voor het oog zijn een reeks burgerwoningen uit de 16e en 17e eeuw: het „Traufenhaus“ uit 1590, het gildehuis „Knechthausen“, „Hökerhus“, „Kramerhus“ en „Bürgermeister-Hintze-Haus“, de „Hahnentor“ en het classicistische „Senatorenhaus“.

Toen de Zweden in Stade waren

Bijna 70 jaar werd Stade geleid door de Zweedse kroon. In 1645 trad de machtige eerste gouverneur Hans Christoph von Königsmarck aan in Stade. In 1662 werd hier ook de kleindochter van de gouverneur geboren, Maria Aurora von Königsmarck, geliefde van August von Sachsen en een van de mooiste en intelligentste vrouwen uit haar tijd. Laat u betoveren door de Zwedentijd op een bewegwijzerde stadswandeling.

Map Stade

Impressies

Tourismusverband Landkreis Stade /Elbe e. V.

Kirchenstieg 30
21720 Grünendeich
Telefoon: +49 (0) 4142 / 889760

E-mail schrijven