Je wil een avond echt goed uit eten en de keuze aan restaurants in Nedersaksen is groot. Fijnproevers kost het echter geen moeite om de kwaliteit van een restaurant snel te herkennen. Verschillende onderscheidingen, zoals sterren, koksmutsen of punten verraden waar je op culinair gebied aan je trekken kunt komen.
Maar wat betekenen de onderscheidingen van de restaurantgidsen Michelin en Gault Millau eigenlijk?
De beoordelingscriteria van Michelin en Gault Millau lijken op elkaar. Naast de kwaliteit en de versheid van de ingrediënten, en in het bijzonder de vakkundige en creatieve bereiding, wordt een oordeel gegeven over de harmonie van smaken, het unieke karakter en de presentatie van het gerecht.
Michelinsterren
In de Nederlandse uitgave van de restaurantgids wordt de betekenis van de sterren als volgt beschreven:
- Een ster: verfijnde keuken. Zeker een bezoek waard!
- Twee sterren: uitzonderlijke keuken. Een omweg waard!
- Drie sterren: unieke keuken. De reis waard!
Gault Millau
Gault Millau werkt sinds 2022 met een 5-puntensysteem, dat zich ontwikkelt tot een internationaal keurmerk. Een schaal van één tot 19 punten dient als een meer gedetailleerd beoordelingssysteem.
- 5 mutsen: 19 - 19,5 punten: Topnoteringen voor 's werelds beste restaurants
- 4 mutsen: 17 - 18,5 punten: Karakteristieke keuken, toonaangevend in creativiteit, kwaliteit en bereiding
- 3 mutsen: 15 - 16,5 punten: Kookkunst op hoog niveau, creativiteit en kwaliteit
- 2 mutsen: 13 - 14,5 punten: Zeer goede keuken die meer biedt dan het gebruikelijke
- 1 mutse: 11 - 12,5 punten: Ambitieuze keuken
- 10 - 10,5 punten: Goede keuken, zoals je zou verwachten in een huiselijk etablissement.
Michelin Groene Ster
Sinds 2020 wordt de Groene Ster toegekend aan restaurants die zich onderscheiden door hun inzet voor duurzame gastronomie, bijvoorbeeld door hun werkwijze, filosofie of seizoensgebondenheid.
Hieronder vind je de Nedersaksische sterrenrestaurants en restaurants met minstens één koksmuts: