Je wil een avond echt goed uit eten en de keuze aan restaurants in Nedersaksen is groot. Fijnproevers kost het echter geen moeite om de kwaliteit van een restaurant snel te herkennen. Verschillende onderscheidingen, zoals sterren, koksmutsen of punten verraden waar je op culinair gebied aan je trekken kunt komen.
Maar wat betekenen de onderscheidingen van de restaurantgidsen Michelin en Gault Millau eigenlijk?
De beoordelingscriteria van Michelin en Gault Millau lijken op elkaar. Naast de kwaliteit en de versheid van de ingrediënten, en in het bijzonder de vakkundige en creatieve bereiding, wordt een oordeel gegeven over de harmonie van smaken, het unieke karakter en de presentatie van het gerecht.
Michelinsterren
In de Nederlandse uitgave van de restaurantgids wordt de betekenis van de sterren als volgt beschreven:
- Een ster: verfijnde keuken. Zeker een bezoek waard!
- Twee sterren: uitzonderlijke keuken. Een omweg waard!
- Drie sterren: unieke keuken. De reis waard!
Gault Millau
Gault Millau hanteert een uitgebreid beoordelingssysteem met een schaalverdeling van één tot twintig punten. Vanaf 13 punten worden bovendien kleine koksmutsjes afgebeeld.
- Een restaurant met 0-10 punten geldt als onvoldoende.
- 13-14 punten staan voor een zeer goede keuken. Bij dit aantal punten krijgt het restaurant ook een muts.
- Voor hoge kwaliteit en creativiteit worden 15-16 punten en twee mutsen toegekend.
- 17-18 punten (drie mutsen) betekenen optimale bereiding en maximale creativiteit.
- 18,5-20 punten (vier mutsen) krijgt een restaurant met een ‘keuken uit de wereldtop’.
Hieronder vind je de Nedersaksische sterrenrestaurants en restaurants met minstens één koksmuts: