Vers geplukte appels, © Tourismusverband LK Stade/Elbe e. V./ Martin Elsen
© Tourismusverband LK Stade/Elbe e. V./ Martin Elsen

Su­per­food uit Ne­ders­ak­sen


Met "superfoods" bedoelen we niet-industrieel geproduceerde voedingsmiddelen met een bijzonder hoog gehalte aan vitaminen, mineralen, antioxidanten of essentiële aminozuren. Door hun hoge nutriëntendichtheid hebben ze een positief effect op de gezondheid, zijn ze goed voor u en houden ze u fit.

Het is nuttig erop te letten, seizoensgebonden en lokaal verbouwde groenten en fruit te eten. Het smaakt niet alleen beter, het voorkomt ook onnodige milieuvervuiling die wordt veroorzaakt door lange transportroutes. Als u zeker wilt weten dat u alleen gezonde voeding op het menu heeft staan, moet u aandacht besteden aan de eco- en biologische kwaliteit, omdat conventioneel gekweekte exemplaren misschien verontreinigd zijn met pesticiden.

Er wordt vaak ten onrechte aangenomen dat dergelijke voedingsmiddelen alleen in het buitenland voorkomen, maar zelfs in Nedersaksen hebben we waardevolle superfoods direct bij de hand:

Asperges, © Fotolia - Svetlana Kolpakova
© Fotolia - Svetlana Kolpakova

Asperges

Van half april tot eind juni kunt u in Nedersaksen genieten van deze koninklijke groenten. De asperge wordt gekookt, gestoofd of geroosterd en bevat weinig calorieën omdat deze meer dan 90% water en slechts 0,2% vet bevat. Hij is rijk aan calcium, vitamine E en kalium, die goed zijn voor het zenuwstelsel en de bloeddruk. Traditioneel worden asperges gecombineerd met schnitzels en aardappelen. Het gerecht wordt verfijnd met bruine boter en Hollandaisesaus. Onze tip voor u: Reis door de aspergestraat, koop verse asperges, bezoek een tentoonstelling over dit superfood en probeer eens asperges te oogsten!


Meer informatie
appelboom, © Tourismusverband LK Stade/Elbe e.V. / Martin Elsen
© Tourismusverband LK Stade/Elbe e.V. / Martin Elsen

Appel

De appels uit onze eigen regionale appeloogst smaken niet alleen goed, ze zijn ook erg gezond. De meeste vitamines zitten in de schil van het fruit. Daarom moet deze ook worden opgegeten. Appels zijn rijk aan vitamine C, E, B1, B2, B6, E, ijzer en jodium. Er zijn meer dan 7500 appelrassen met verschillende kleuren en smaken. In het Alte Land, het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied van Duitsland, wordt jaarlijks ongeveer 300.000 ton aan appels geoogst. Op de vele fruitboerderijen in het Alte Land kunt u genieten van lekkere appels.


Bosbessen op de wekelijkse markt in Leer., © Ostfriesland Tourismus GmbH / www.ostfriesland.de
© Ostfriesland Tourismus GmbH / www.ostfriesland.de

Bosbes

Bosbessen of blauwe bessen - dit zijn twee namen voor dezelfde heerlijke bessen. 70% van de Duitse plantagegebieden bevindt zich in Nedersaksen. In de zomer kunt u in de bosbessenvelden uw eigen bosbessen plukken. Het fruit is niet alleen lekker, maar ook erg gezond door het hoge gehalte aan antioxidanten. De bessen bevatten vitamine C, E, K en B evenals ijzer en magnesium. Dit versterkt het immuunsysteem tegen infecties en verkoudheid. Waar u in Nedersaksen bosbessen kunt plukken, eten of waar u meer informatie kunt krijgen over dit superfood, ziet u op de website van de “Blaue Höfe”.


Brandnetelsoep gegarneerd met verse brandnetels, © Fotolia
© Fotolia

Brandnetel

Als u door het bos of in de weilanden wandelt, vermijdt u de brandnetel liever, maar in de keuken blijkt dit een echt wonderkruid te zijn. De brandnetel heeft door zijn hoge gehalte aan ijzer, calcium, vitamine A, kalium, magnesium, natrium en eiwit niet alleen pijnstillende eigenschappen en een versterkende werking op het immuunsysteem, maar werkt ook tegen artrose. Geblancheerd of gekookt als soep of in een smoothie – negeer dit superfood niet tijdens uw volgende uitstapje in de natuur!


Vers boekweit in een houten kom, © Fotolia / sommai
© Fotolia / sommai

Boekweit

Boekweit wordt al meer dan 4000 jaar in China verbouwd en bereikte Europa in de middeleeuwen. Deze plant komt uit de duizendknoopfamilie en is geen graan, in tegenstelling tot wat u zou denken. Boekweit is glutenvrij en daarom een gezond alternatief voor mensen met coeliakie. Bovendien kan boekweit diabetes, spataderen en hoge bloeddruk helpen voorkomen. Dit superfood smaakt vooral lekker in sla, in muesli of als boekweitpannenkoek. Probeer het eens!


Aardbei, © Mittelweser-Touristik GmbH
© Mittelweser-Touristik GmbH

Aardbei

Vanuit botanisch oogpunt behoort de aardbei niet tot de bessen, maar is het een schijnvrucht. Aardbeien bevatten veel vitamine C en veel verschillende antioxidanten. Voedingsvezels en mineralen zoals calcium, kalium en zink komen ook voor in deze kleine rode vruchten. Er wordt gezegd dat ze een positief effect hebben op het metabolisme en het immuunsysteem. U kunt meer informatie over de aardbeienbedrijven en over aardbeien plukken vinden op de internetpagina van de vereniging “De Pflückfrischen”. Geniet van de rode vruchten!


Heide-aardappel, © Bad Bevensen Marketing GmbH / M.Kowalska
© Bad Bevensen Marketing GmbH / M.Kowalska

Heide-aardappel

Er bestaat nauwelijks een typisch Nedersaksisch gerecht waarbij de gele knollen niet worden gebruikt. Het „goud van de heide“ bevat veel kalium, eiwitten en vitamines. Niet in het minst vanwege de oppervlakte voor de teelt, op de zandige bodem, staat de Lüneburger heide-aardappel voor bijzonder goede kwaliteit. Alleen fabrikanten uit de regio Lüneburger Heide mogen de naam "Lüneburger Heidekartoffel" gebruiken. Meer informatie over de heide-aardappel vindt u op de internetpagina van het natuurpark Lüneburger Heide.


Pop oranje Hokkaido-pompoenen, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Peter Hamel
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Peter Hamel

Hokkaido-pompoen

De herfsttijd is pompoentijd! Vanaf de late zomer worden de pompoenen verkocht. Onder de inwoners van Nedersaksen is vooral de Hokkaido-pompoen populair. Hij heeft zijn naam te danken aan zijn eiland van oorsprong met dezelfde naam. De pompoen is bijzonder rijk aan voedingsstoffen omdat deze, in tegenstelling tot andere pompoenen, weinig water bevat. Bovendien is de pompoen zeer vetarm. Zo kunt u heerlijk smullen zonder u zorgen te maken over uw figuur! Bezoek in de herfst ook de pompoenfestivals van Nedersaksen. Hier kunt u niet alleen heerlijke pompoenen kopen, maar ook veel ideeën voor recepten opdoen.


Boerenkool, © Fotolia / azurita
© Fotolia / azurita

Boerenkool

Boerenkool is buitengewoon gezond en bevat veel vitamine C, calcium en ijzer. Het is een van de meest elementaire voedingsmiddelen en is een gezonde wintergroente. De reden hiervoor is de hoge nutriëntendichtheid. Er zijn verschillende manieren waarop u boerenkool kunt klaarmaken. Het is belangrijk dat de groente zo voorzichtig mogelijk wordt bereid om de meeste voedingsstoffen te behouden. Boerenkool kan worden verwerkt tot heerlijk rauw voedsel, zoals in de populaire groene smoothies. Of wat dacht u van knapperige boerenkool-chips?


Vers geplukte spinazie in een houten doos, © Fotolia / xalanx
© Fotolia / xalanx

Spinazie

Spinazie is een belangrijke bron van veel voedingsstoffen. Het is rijk aan magnesium, bèta-caroteen, vitamine E, kalium en calcium, beschermt onze ogen en is belangrijk voor de zenuwen en spieren. Hoewel de delicate lente- en zomerspinazie ook geschikt is als saladebasis, is spinazie in de herfst en winter sterker en zachter. Probeer dit superfood als bladgroente, pastasaus, salade of in een smoothie!