CC0 TourismusMarketing Niedersachsen GmbH, Francesco Carovillano

Asperges

De eigen superster

Wanneer de eerste warme zonnestralen het voorjaar aankondigen, begint in Nedersaksen de lekkerste tijd van het jaar: het aspergeseizoen. Van april tot juni draait in de aspergegebieden alles om de zachte, witte groente

Lang, wit, knapperig en megagezond. Asperges hebben heel veel power. De slanke stengel is caloriearm en zit vol voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Weinig andere groente is zo gezond. Daarom kunnen asperges niet vaak genoeg op tafel komen.  

 

Vers van het veld

April tot Juni

De beste tijd voor liefhebbers van asperges loopt van april tot eind juni, want dat is het aspergeseizoen in Nedersaksen. Daarna is het voorbij met de oogst, de plant ontspruit. Daarom behoren asperges tot de weinige groentesoorten die bijna uitsluitend in het seizoen worden gegeten. Het is dan ook het beste om naar Nedersaksen te komen om er ter plekke van te genieten. Nedersaksen is immers het grootste aspergeteeltgebied van Duitsland. Wat zou je vinden van een heerlijke vakantie langs de Spargelstraße? 

 

Erntehelfer auf dem Spargelfeld
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH, Martin Elsen

Genieten in aspergeland

Van het veld op het bord

Al lang voordat deze koninklijke groente vers wordt gestoken, Is hij overal te zien in het landschap. Aan de Mittelweser rondom Nienburg, in het Braunschweiger Land en op de Lüneburger Heide of in het Osnabrücker Land komen de typische lange aspergebedden al in maart opzetten uit de grond. Elke dag worden de witte stengels daar vers gestoken. Als ze het licht zien, worden hun topjes paars. De asperge zit vol verrassingen. Dat leren de reizigers op de Niedersächsische Spargelstraße. Deze verbindt over ongeveer 750 kilometer lengte de belangrijkste aspergeteeltgebieden tussen de Lüneburger Heide en het Oldenburger Land. Bij de talrijke aspergeboerderijen en aspergerestaurants langs de Spargelstraße kun je heerlijk uitrusten en genieten van klassieke asperges, beetgaar en in combinatie met een hollandaisesaus of alleen met botersaus. Misschien al met de eerste aardappels en wat ham of zalm? Overheerlijk. 

 

Waaraan herken ik verse asperges? 

De topjes moeten gesloten zijn en de stengels moeten er stevig en glanzend uitzien en piepen als je ze tegen elkaar aanwrijft. De stengels mogen geen donkere vlekken of drukplekken hebben. 

 

Weißer Spargel frisch vom Feld
CC0 Christian Bierwagen

Culinaire en culturele ontdekkingen

Asperges uit Nienburg 

Wie in Nedersaksen wil genieten van asperges, zal altijd ook naar Nienburg worden geleid, de hoofdstad van de Nedersaksische aspergeteelt. Met Spargelbrunnen (aspergefontein) en Aspergemuseum heeft deze stad een monument opgericht voor deze koninklijke groente. 

 

Radfahrer fahren durch Nienburg
CC0 TourismusMarketing Niedersachsen GmbH, Markus Tiemann
Bronzestatue einer Spargelerntetruppe in Nienburg, die stolz den Nienburger Spargel präsentiert.
CC-BY Mittelweser-Touristik GmbH

In een 400 jaar oud vakwerkhuis geeft het Aspergemuseum niet alleen informatie over de traditie en betekenis van de stengels, maar worden ook bijzondere messen en serviezen getoond. Rondom Nienburg zijn er veel aantrekkelijke tochten, zoals aspergewandelingen en zelfs aspergeboottochten over de Weser. 

 

Zo kun je asperges het beste bewaren 

Asperges kun je het best altijd direct vers bereiden. Als dat niet mogelijk is, moet je de asperges ongeschild en onbehandeld bewaren. Anders verliezen ze snel hun aroma. Witte asperges zijn tot drie dagen houdbaar, wanneer je ze in een vochtige vaatdoek wikkelt en in de koelkast legt. 

 

Spargel im Korb
CC0 TourismusMarketing Niedersachsen GmbH, Francesco Carovillano