Ilmenauradweg, © Lüneburger Heide GmbH / Dominik Ketz
© Lüneburger Heide GmbH / Dominik Ketz

Ilmenauradweg Lüneburger Heide

Afstand
185 km
Traject voor
Toerfiets
Duur van de tocht
Meerdaagse tocht
Soort tocht
Rondrit
Geschikt voor
Kinderen

De ca. 125 kilometer lange fietsroute 'Ilmenauradweg' is een bijzondere natuurbelevenis. Over rustige wegen en paden loopt hij dwars door het rijk van de ijsvogels en visotters in het beschermde FFH-natuurgebied Ilmenau. Onderweg komt u door idyllische dorpjes en door de steden Uelzen, Bad Bevensen en Lüneburg.

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

Fietsen en tegelijkertijd ook nog iets leren – op de Ilmenauradweg Lüneburger Heide gaat dat perfect samen. Langs deze fietsroute bevinden zich 31 natuur-informatiepunten waar de bijzonderheden van het beschermde FFH-natuurgebied nader worden toegelicht en door middel van raadsels en opdrachten ook op een kindvriendelijke manier worden uitgelegd. Wat is een 'Auwald'? Wat is een FFH-gebied en waarom is de Ilmenau een FFH-gebied? Hoe broedt de ijsvogel? De informatieborden op de fietsroute geven antwoord op deze en vele andere vragen. Ook is de informatie op de 31 borden langs de route ingesproken. Op de website van de Ilmenauradweg kunt u de bestanden downloaden en u zo vooraf al een akoestisch beeld vormen van de fietsroute.

Voor het startpunt van de Ilmenauradweg kunt u kiezen uit twee varianten: Of u begint uw fietstocht in Bad Bodenteich, aan de voet van de voormalige waterburcht Bodenteich. Langs de rivieren Aue en Stederau en het Elbe-Seitenkanal loopt de fietsroute dan eerst naar Uelzen.

Of als u wat geoefender bent, kunt u uw tocht in plaats hiervan ook starten bij het museumdorp Hösseringen en hiervandaan de landschappelijk mooie nevenroute volgen. Deze nevenroute langs de Hardau, het 'Kulturhistorisches Wassererlebnispfad Hardautal' en de Gerdau komt in Uelzen samen met de hoofdroute.

Vanuit Uelzen loopt de Ilmenauradweg via Bad Bevensen, Bienenbüttel, Lüneburg en Bardowick naar Hoopte, waar hij samenkomt met een andere fietsroute, de Elberadweg.

U fietst het grootste deel van de tijd langs het water. Als u op een gegeven moment over het water verder wilt, kunt uw fiets bij sommige kanoverhuurders omruilen voor een kano en een 'Paddel und Pedal'-Tour maken.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Speciale tip

Geniet van het uitzicht: vlak voor Jastorf loopt de Ilmenauradweg onder het Elbe-Seitenkanal door. Het is de moeite waard om uw fiets hier even neer te zetten en de lange trap naast het aquaduct te beklimmen. Het uitzicht vanaf de kanaalbrug over het land is fantastisch! 

Onderweg op de fietsroute 'Ilmenauradweg Lüneburger Heide'

Impressies op de Lüneburger Heide

Logo Ilmenauradweg

Bewegwijzering

De hele route is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de Ilmenauradweg.

Tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

Op de stations langs de fietsroute in Suderburg, Uelzen, Bad Bevensen, Bienenbüttel, Lüneburg, Bardowick en Winsen/Luhe stopt er vrijwel ieder uur een trein. Ook Stederdorf en Bad Bodenteich zijn bereikbaar met de trein, maar hier kunt u wat minder vaak in- en uitstappen (eens in de 1-2 uur).

In het district Uelzen worden er in het seizoen (van begin juni tot begin oktober) op vrijdag, zaterdag en zondag drie gratis ringbuslijnen onderhouden van de Entdeckerbus. In de Entdeckerbus kunt u uw fiets gratis meenemen.

Bijzonderheden op deze fietsroute

Vanuit de startplaatsen Bad Bodenteich en Hösseringen tot aan Lüneburg loopt de fietsroute regelmatig maar niet ononderbroken langs de oever van de heiderivier Ilmenau. Omdat de route door verschillende beschermde natuurgebieden loopt, worden er ook onverharde veld- en boswegen gebruikt, waarvan de toestand afhankelijk is van de weersomstandigheden. Dit geldt in het bijzonder voor de landschappelijk mooie nevenroute van Hösseringen naar Uelzen en voor het gedeelte van de fietsroute tussen Bad Bodenteich en Hösseringen, waar het moeilijk is om met een aanhanger of veel bagage te rijden.