altes Land, © Tourismusverband Landkreis Stade/Elbe e.V./ Martin Elsen
© Tourismusverband Landkreis Stade/Elbe e.V./ Martin Elsen

Nordseeküsten-Radweg (Noordzeeroute)

Stijging
388 m
Daling
393 m
Afstand
568 km
hoogste punt
54 m
Traject voor
Toerfiets
Soort tocht
Route
Geschikt voor
Kinderen

Met zijn lengte van 6.000 kilometer staat deze route door zes landen langs de Noordzee als langste bewegwijzerde langeafstandsfietsroute in het Guinness Book of Records. In Nedersaksen/Bremen fiets u bijna 600 kilometer lang over voornamelijk vlakke wegen en paden door een natuur- en cultuurlandschap.

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

Met zijn historische binnenstad en museumhaven is het Friese Leer voor iedereen het bezoeken waard – en niet alleen voor liefhebbers van thee. Na het verlaten van deze stad loopt de fietsroute langs de Eems verder naar Emden. Door het schilderachtige Greetsiel vervolgt u uw tocht richting Norden-Norddeich. Langs de Noordzeekust fietst u via Nessmersiel en Bensersiel naar Harlesiel, waarvandaan de route landinwaarts verder loopt naar Jever. Via Hooksiel bereikt u Wilhelmshaven met het bezoekerscentrum van het natuurlijk UNESCO-Werelderfgoed Waddenzee. Door de Jadeboezem brengt de Noordzeeroute u vervolgens naar de badplaats Dangast en de stad Varel met zijn streekmuseum. Daarna passeert u bij Sehestedt het enige zoutwaterhoogveen van Europa.  Op het door de zee omringde schiereiland Butjadingen liggen een aantal mooie kustplaatsen, waaronder de Noordzeebadplaatsen Tossens met zijn subtropische zwemparadijs en Burhave met een 3.000 vierkante meter grote speelschuur.

Ten oosten van de Weser verspreidt Bremerhaven met zijn uitgestrekte havencomplexen voor het overzeese scheepvaartverkeer, de 'Havenwelten Bremerhaven' en de vissershaven een maritieme charme. Langs de kust fietst u door vele mooie badplaatsen zoals Wremen, Dorum met zijn idyllische vissershaven en Cappel. Via de aan de kust gelegen badplaats Nordholz-Spieka loopt de Noordzeeroute verder noordwaarts naar de badplaats Cuxhaven met zijn stranden in Duhnen, Döse en Sahlenburg. Vervolgens fietst u naar de oudste stad in Cuxland, het mooie kleine Otterndorf.

De volgende etappeplaats is het luchtkuuroord Wingst, dat gelegen is in een rustig geest- en marslandschap met uitgestrekte bosgebieden. Het zweefveer over de Oste behoort tot de laatste monumenten in zijn soort en is voor liefhebbers van techniek een absolute must. Via het Kerstkind-dorp Himmelpforten, waar in de kersttijd op het Kerstkind-postkantoor meer dan 50.000 wenskaarten uit de hele wereld binnenkomen, fietst u naar de Hanzestad Stade met zijn vele vakwerkhuizen in de schilderachtige historische binnenstad en daarna door het fruitteeltgebied Altes Land met zijn 18 miljoen fruitbomen naar Hamburg.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Speciale tip

"De Noordzeeküsten-Radweg is zo lang, dat ik hier verschillende favoriete plekken heb: het Bünting Teemuseum in Leer bijvoorbeeld. Het is heerlijk om hier te zijn, want ze hebben er de beroemde Oost-Friese thee met een 'kluntje' (suiker) en een 'wulkje' (room).

Wie Oost-Friesland een keer van bovenaf wil zien, kan ik aanbevelen om de vuurtoren van Campen te beklimmen. Na 308 treden wordt je hier op 65 meter hoogte beloond met een fantastisch uitzicht over de Krummhorner kust tot aan Nederland.

En ik vind dat je minstens één keer in je leven op het terras van het oude kurhaus in Dangast gezeten moet hebben. Hier kijk je uit over de Jadeboezem en kun je de legendarische rabarbertaart eten, die bekend is tot ver buiten de grenzen van Oost-Friesland."

Silvia Müller, Ostfriesland Tourismus GmbH
 

Logo Nordseeküstenradweg

Bewegwijzering

De hele route is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de Noordzeeküsten-Radweg.

tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

Als u met de trein reist, zijn er verschillende plaatsen met een station waar u de fietsroute kunt oppakken:

  • Leer
  • Emden
  • Norden
  • Jever
  • Wilhelmshaven
  • Varel
  • Nordenham
  • Bremerhaven
  • Cuxhaven
  • Stade

Onderweg met de fiets en de bus:
In de gemeente Butjardingen is er van april tot september dagelijks vervoer van Eckwarderhörne naar Nordenham/Unterweser.

Met de Elbe-Radwanderbus in de vakantieregio Altes Land aan de Elbe kunt u van april tot 3 oktober in de weekends en op feestdagen uw fiets langs de Elbe meenemen met de bus.

Onderweg met de fiets en de boot:
Als u de fietsroute een beetje wilt inkorten, kunt u tussen 1 juni en 31 augustus dagelijks met de veerboot van Wilhelmshaven over de Jadeboezem overvaren naar Eckwarderhörne. Informatie over de vaartijden is verkrijgbaar bij de rederij.
 

Uw aanspreekpartner voor deze fietsroute

Cuxland Tourismus

Kapitän-Alexander-Str. 1
27472 Cuxhaven
Telefoon: +49 (0) 4721 / 599617

E-mail schrijven