Kanovaren op de Dümmer, © DümmerWeserLand-Touristik/ Oliver Lange
© DümmerWeserLand-Touristik/ Oliver Lange

Na­tur­park Düm­mer


Het middelpunt van dit ca. 1.120 vierkante kilometer grote natuurpark is de Dümmer See ten noordoosten van Osnabrück. Naar dit meer is het park ook genoemd. Het centraal in het Naturpark Dümmer gelegen meer wordt omgeven door uitgestrekte veenlandschappen en ligt ingebed tussen de Stemweder Berg en de Dammer Berge. Met zijn vele grasland, hoogveen en laagveen is het Naturpark Dümmer een thuis voor zeldzaam geworden vogelsoorten zoals de ooievaar, de kieviet en de grutto. In de herfst houden de kraanvogels hier een rustpauze en komen talloze vogelspotters naar het natuurpark om deze vogels te observeren. De trek van deze indrukwekkende grote vogels tussen het gebied waar ze broeden en dat waar ze overwinteren, kunt u hier van heel dichtbij meemaken.

In het informatiecentrum dat zich in het natuurpark bevindt, kunt u van alles te weten komen over het ontstaan, de betekenis en de bescherming van het gebied. Ook worden er vanuit het centrum boeiende en leerzame rondleidingen gehouden. De Dümmer-Weg, een wandelroute over de dijk rondom het meer, biedt u een goede mogelijkheid om het natuurpark beter te leren kennen. In de Moorwelten, het Europese kenniscentrum voor veen en klimaat in Wagenfeld, wordt op een aanschouwelijke manier duidelijk gemaakt welke betekenis het veen heeft voor het milieu en de bescherming van ons klimaat.

Het natuurpark biedt het hele jaar door allerlei mogelijkheden om tot rust te komen en te ontspannen. Voor actieve toeristen zijn er uitstekende wandel- en fietsroutes. Daarnaast is de Dümmer een fantastisch watersportgebied, dat zowel 's zomers als 's winters volop mogelijkheden biedt om te recreëren. Verken het natuurpark precies zoals u dat wilt, en geniet van het mooie landschap.

Naast de landschappelijke bijzonderheden zijn ook de opvallende windmolens in de buurt van het meer bezienswaardig. De maal- en bakdagen aan de Westfälische Mühlenstraße zijn bij uitstek geschikt om de standerdmolen in Oppenwehe en de windmolen in Levern eens te gaan bezichtigen.
 

Impressies

Naturpark Dümmer e.V.

Niedersachsenstr. 2
49356 Diepholz
Telefoon: +49 (0) 5441 - 976 2222

naar de websiteE-mail schrijven