wandelen op de Lüneburger Heide, © Lüneburger Heide GmbH/ Dominik Ketz
© Lüneburger Heide GmbH/ Dominik Ketz

Na­tur­park Lü­ne­bur­ger Hei­de en Na­tur­park Süd­hei­de


Het grootste heidegebied van Midden-Europa is de Lüneburger Heide in Nedersaksen. Dit eeuwenoude cultuurlandschap is geschapen door mensen en wordt tegenwoordig onderhouden door kuddes grazende schapen van het ras Heidschnucke. Dit oude schapenras is in de loop der jaren het symbool van de Lüneburger Heide geworden. 

Het landschap in beide beschermde natuurgebieden is bijzonder goed behouden gebleven:
Naturpark Lüneburger Heide en Naturpark Südheide

Vooral in augustus en september als de heide bloeit, is het landschap hier bijzonder mooi. In het autovrije centrale gedeelte van het Naturpark Lüneburger Heide biedt de Wilseder Berg fascinerende uitzichten op de paarse heide. 

Naast het Naturpark Lüneburger Heide ligt het Naturpark Südheide, een van de grootste bosgebieden van Europa, aan de rand waarvan u reeën en kraanvogels kunt tegenkomen. In het Pietzmoor bij Schneverdingen geeft een plankenpad u toegang tot de bijzondere flora en fauna van het veenmoeras. 

De heide is bovendien populair vanwege zijn traditionele dorpen, kleine musea en regionale producten zoals heidehoning, heideaardappels en de Heidschnucke. Daarnaast vinden er tal van feesten plaats, zoals het Heideblütenfest in Amelinghausen in de tijd dat de heide bloeit. Hier wordt ook de heidekoningin gekroond. Het aanbevelen waard is een wandeltocht over de Heidschnuckenweg, die loopt door beide natuurparken en in 2014 werd gekozen tot 'mooiste wandelroute van Duitsland'.
 

Impressies

Lüneburger Heide GmbH

Wallstr. 4
21335 Lüneburg
Telefoon: +49 (0) 4131 / 309 39 60

naar de websiteE-mail schrijven