Na­tur­park Mün­den


Het Naturpark Münden wordt gekenmerkt door beboste bergen en rivierrijke dalen. Rondom de stad Hann. Münden in het zuiden van Nedersaksen bevindt zich een van de oudste natuurparken van Duitsland. Hier stromen de Werra en de Fulda samen tot de Weser. De drie rivieren hebben het landschap in de loop der eeuwen gevormd en diepe inkepingen gemaakt in het rode zandsteen. Op de bergketens bevinden zich grote aaneengesloten gemengde beukenbossen.

Tot de hoogtepunten in het Naturpark Münden behoren de diverse orchideeën, die bijvoorbeeld te zien zijn op de droge en halfdroge graslanden van de hoogvlakte van Dransfeld. In de met licht doorstroomde bosgebieden, komen aan het begin van het jaar prachtige voorjaarsbloemen tevoorschijn uit de kalkachtige grond. In de nazomer en herfst zijn hier ideale omstandigheden voor paddenstoelen om te groeien. Ook heel bijzonder zijn de kleine beekjes in het middelgebergte, die door de groene beboste weides stromen en dan uitmonden in de drie grote rivieren. Als je geluk hebt, kun je hier de grote gele kwikstaart, de ijsvogel en de zwarte ooievaar spotten.

In het natuurpark zijn ook volop mogelijkheden om de natuur actief te beleven: hier begint de Weser-Harz-Heide-Radfernweg en ook het startpunt van de Weser-Radweg is in Hann. Münden. Op een wat trager tempo trekt het indrukwekkende landschap voorbij tijdens een wandeling over de Weserbergland-Weg.

Het Naturpark Münden kan niet alleen te voet of op de fiets worden verkend, maar het schilderachtige landschap kan ook heel goed vanaf het water op een schip of boot worden ontdekt.

Ook in cultureel opzicht hebben de kleine plaatsen in het natuurpark van alles te bieden, want dankzij de aanwezigheid van hout en de waterrijkdom is deze omgeving reeds lange tijd bevolkt en is er een lange economische en ambachtelijke traditie. De bekendste bezienswaardigheid in het Naturpark Münden is het oude centrum van Hann. Münden dat gekenmerkt wordt door middeleeuws vakwerk. Daarnaast is een bezoekje aan het voormalige benedictijnenklooster Bursfelde, dat 20 km ten noorden van Hann. Münden ligt, zeker de moeite waard.

Nadere informatie over activiteiten in het Naturpark Münden vind je op de bijbehorende website. Ook interessant is het in het noorden aansluitende Naturpark Solling-Vogler in het Weserbergland.

Impressies

Naturpark Münden

Mitscherlichstraße 5
34346 Hann. Münden
Telefoon: +49 (0) 5541 / 9096755

E-mail schrijven