Wandelen in de Weserbergland, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / German Roamers / Johannes Becker
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / German Roamers / Johannes Becker

Na­tur­park Sol­ling-Vog­ler in het We­ser­berg­land


Lente, zomer, herfst of winter – in het Naturpark Solling-Vogler middenin het Weserbergland heeft elk jaargetijde zijn eigen unieke charme. Het natuurpark is aantrekkelijk door zijn uitgestrekte bossen, glooiende heuvels, lieflijke weidedalen, heldere beekjes en ongerept veengebied.

Beleef het natuurpark in het ErlebnisWald (Avonturenbos) in Schönhagen met al uw zintuigen. Geniet bijvoorbeeld van het uitzicht vanaf de 40 m hoge Klimaturm (Klimaattoren) of bekijk boomwortels vanuit een ondergrondse grot. In de interactieve tentoonstelling in het Solling-Besucherzentrum (bezoekerscentrum) komt u eerst van alles te weten over de verschillende biotopen in Solling en kunt u aansluitend edelherten, wilde katten en lynxen uit de inheemse dierenwereld observeren in het aangrenzende Wildpark Neuhaus.

De sporen van de gevarieerde culturele geschiedenis van het natuurpark, zoals de vier belangrijke opgravingsplekken en de in het bos verscholen voormalige glasblazerijen, brengen de bezoekers naar een andere tijd en spreken zeer tot de verbeelding. De vorsten en monniken waren zich al bewust van de hoge kwaliteit van leven in de Solling-Vogler-regio en hebben hier belangrijke wereldlijke en sacrale bouwwerken opgericht. Hiertoe behoren de kloosters Amelungsborn en Corvey en ook het Slot Bevern.

Bovendien biedt het Naturpark Solling-Vogler diverse mogelijkheden voor een actieve vakantie. Bewegwijzerde wandelroutes, rustige paadjes en overzichtelijke wandelkaarten leiden door het charmante landschap van het natuurpark. Etappes 4 t/m 7 van de Weserbergland-Weg lopen over weiden, grasland en velden van Bad Karlshafen tot Bodenwerder naar diverse cultuurhistorische bezienswaardigheden. Een andere aanrader is de pelgrimsroute tussen Loccum en Volkenroda. Dit pad volgt over een lengte van ca. 300 km de sporen van de cisterciënzermonniken.

De frequente afwisseling van smalle bergruggen, steile hellingen en diep ingesneden dalen geeft de Hochsolling een ruig karakter. De trajecten met overwegend lichte stijgingen zijn perfect voor fietsers. De Hochsolling daarentegen is bijzonder geschikt als uitdagend terrein voor mountainbikers. Er zijn 15 afzonderlijke routes van in totaal 760 km met een verschillende moeilijkheidsgraad.

Nadere informatie over Naturpark Solling-Vogler vindt u op de bijbehorende website. Ook een bezoek aan het aangrenzende Naturpark Weserbergland of Naturpark Münden is zeker de moeite waard!