Wandelen met een paar in Emsland, © Naturpark Hümmling
© Naturpark Hümmling

Ems­land


Tussen de Noordzee en de eerste uitlopers van het woud Teutoburger Wald springen uitgestrekte kanalen en schilderachtige ophaal- en valbruggen meteen in het oog. Ze zijn gebouwd over lange kanalen waar vroeger turfboten voeren en doen denken aan het nabijgelegen Nederland.

Hier in het Emsland, waar boeren eeuwenlang onder grote inspanning brandturf uit de grond staken, droogden en naar de turfboten in de havens aan de Eems brachten, ligt vandaag de dag het in zijn oorspronkelijke toestand teruggebrachte veen, een prachtig natuurbelevings- en beschermingsgebied.

Hebt u al eens iets over het legendarische veen gehoord?

De typische veenflora van veenmos, heide, wollegras, pijpenstro en zonnedauw is de ideale leefomgeving voor vogels en insecten. ‘s Morgens vroeg, wanneer er dikke mistflarden over het drasland hangen, heerst er een mystieke sfeer. Vroeger zorgde dat voor veel griezelige verhalen. In de loop van de dag breken de zonnestralen echter door en ziet men de indrukwekkende vlakte. Vooral de wollegrasbloesems aan het begin van de zomer met hun witte pluizenbollen zijn een echt highlight in dit landschap.

Wilt u meer te weten komen over de planten- en dierenwereld?

Bezoekers kunnen onderduiken in deze wereld van natuurwonderen via speciale natuurpaden, fiets- en wandelroutes. Wij raden een rondleiding met bekwame natuurgidsen aan om het veen van dichtbij te leren kennen, aan te raken en te ruiken. Lees daartoe ook ons interview met biologe dr. Silke Hirndorf.

Zowel groot als klein vinden het leuk om de natuur hier te ontdekken. De avontuurpaden langs bloementapijten, kikkerkolonies en libellenzwermen zijn ideaal voor een uitstap met het hele gezin.

Kortom: de idyllische rivieren zoals de Eems en Hase, het geheimzinnige veen, de dichte bossen van de Hümmling-heuvels, mysterieuze hunebedden en de mooiste dorpen van Nedersaksen drukken hun stempel op de groene verte in het Emsland. Of het nu fietsers zijn, gezinnen of groepen − hier vindt ieder wat wils bij het uitstekend gemarkeerde fietswegennetwerk, peddel-, wandel- en paardrijmogelijkheden voor beginners en gevorderden, recreatiebaden, klimtuinen, dierentuinen en speelparadijzen voor kinderen, alsook technische hoogstandjes, eetplezier en gastvrijheid!

kaart van emsland met bezienswaardigheden

Highlights

marktplaats Lingen, © Lingen Wirtschaft + Tourismus GmbH/ Simon Clemens & Matthias Horn
© Lingen Wirtschaft + Tourismus GmbH/ Simon Clemens & Matthias Horn

Lingen


Clemenswerth Castle, © Emsland Touristik GmbH
© Emsland Touristik GmbH

Kasteel Clemenswerth


Het barokke jachtslot van kasteel Clemenswerth in Sögel, met zijn centrale paviljoen omringd door acht kleinere logementen voor gasten, is het enige overgebleven stervormige jachtcomplex ter wereld.

Visiting the ocean liners, © Papenburg Tourismus, Ute Müller
© Papenburg Tourismus, Ute Müller

Bezoekerscentrum MEYER WERFT Papenburg


Het bezoekerscentrum MEYER WERFT: aanschouwelijke tentoonstellingsstukken, informatieve films en boeiende rondleidingen maken duidelijk hoe het er in de moderne scheepsbouw aan toegaat.

Hümmling, © Emsland Touristik
© Emsland Touristik

Naturpark Hümmling


Glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en kostbaar cultuurgoed: u vindt het allemaal in het Naturpark Hümmling. Dit natuurpark, dat is gelegen in het Emsland midden in het Noord-Duitse laagland, wordt…

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Emsland Tourismus GmbH

Ordeniederung 1
49716 Meppen
Telefoon: +49 (0) 5931 / 9250900

naar de websiteE-mail schrijven