Uitzicht op de Ziegenbach vijver met blokhut, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Tim Küster
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Tim Küster

Berg­be­le­ve­nis­sen


Van de Harz tot aan de zee – in Nedersaksen vind je afwisselende natuur- en landschapsgebieden. Kenmerkend voor de Noord-Duitse deelstaat is eigenlijk het ‘vlakke land’ en het verre uitzicht, vaak ingebed in heide-, rivier- of geestlandschappen. Een weids uitzicht over de natuur doet een mens goed.

Maar je kunt ook van een ver uitzicht genieten na het beklimmen van een van de vele Nedersaksische bergen. In het zuiden van Nedersaksen bevinden zich glooiende heuvels en bergen. Dit levert afwisselende natuurervaringen te midden van een middelgebergteland met dichte bossen, steile rotsen en diepe dalen. Een van onze favoriete spots? De Ziegenberger Teich in de Harz (omslagfoto).

Meer tips over regio’s, accommodaties en activiteiten in het Nedersaksische berglandschap vind je hier!


Natuurbelevenissen in het gebergte

Frisse lucht en de natuur doen een mens altijd goed. Dat is al lang ook wetenschappelijk bewezen. 

Dat is slechts één reden waarom de trend van het Japanse Shinrin-Yoku nu ook in Duitsland populair is. Het zich onderdompelen in het groen wordt als bijzonder intens en heilzaam ervaren.

De absolute klassieker onder de natuurbelevenissen? Natuurlijk wandelen. In het Nedersaksische berglandschap vind je voor elke moeilijkheidsgraad een passende uitdaging. Een van de populairste wandelroutes is de Weserbergland-Weg en ook de tracks in het TERRA.vita natuur- en geopark en de gehele Harzregio bieden uitstekende natuurbelevenissen. De Solling-Vogler-regio is zelfs gecertificeerd als ‘Qualitätsregion Wanderbares Deutschland’ (Kwaliteitsregio van Wanderbares Deutschland) en staat garant voor ideale wandelomstandigheden het hele jaar door.

Door van perspectief te veranderen, krijg je nieuwe gezichtspunten. Wat zou je zien vanuit het perspectief van vogels? Zowel in het Osnabrücker Land als in de Harz zijn er boomtoppaden om tussen de boomkronen te wandelen.

In de Harz kun je bovendien naar de sterren kijken. Op een hoogte van 700 m boven zeeniveau bevindt zich namelijk de sterrenwacht Sankt Andreasberg.

Goed om te weten: Voor mensen met een visuele beperking zijn er in de sterrenwacht 3D-modellen en live-video-uitzendingen van hemellichamen en ook de wereldwijd eerste audio-tactiele hemelschijf.

Impressies


Berglandschappen in Nedersaksen

Campagne 2022_berge, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH

De bergachtige landschappen strekken zich in het zuiden van Nedersaksen uit vanaf het Osnabrücker Land over het Weserbergland tot aan de Harz.

In het Osnabrücker Land ligt het TERRA.vita natuur- en UNESCO-geopark. Hier kun je genieten van de natuur die is ingebed tussen het Wiehengebergte en het Teutoburger Wald en in nauwe samenhang staat met de geschiedenis van de aarde. Op meerdere stopplaatsen in het park worden interessante inkijkjes gegeven. 

In oostelijke richting bevindt zich aansluitend het Weserbergland met het gelijknamige natuurpark. Hier groeien zeldzame treurbeuken. Ook in de Naturpark Solling-Vogler en Naturpark Münden kun je genieten van het berglandschap. De natuur wordt hier speciaal beschermd.

De hoogste bergtop van Nedersaksen ligt in de Harz. De Wurmberg heeft een hoogte van 971 m boven zeeniveau en biedt het hele jaar door mogelijkheden voor sportieve activiteiten. Het merendeel van de Harz hoort bij het Naturpark Harz. In het Nationalpark Harz wordt de oorspronkelijke vegetatie speciaal beschermd. Op verschillende hoogtes huizen hier zeldzame dieren, zoals lynxen.