Campagnemotief Elbe-landschappen, © Dieter Damnschen
© Dieter Damnschen

Ri­vier­be­le­ve­nis­sen


Ongerepte natuur ervaren in al haar facetten? Dan moet je bij de levensaders van Nedersaksen zijn, ofwel de talrijke kleine rivieren en grote stromen tussen de Harz, de Lüneburger Heide en de Noordzeekust.

Met een ranger in de optrekkende ochtendmist op ontdekkingstocht door de uiterwaarden van de Elbe (omslagfoto), vanuit een kano de nog oorspronkelijke rivieren in het weidse landschap van de Lüneburger Heide verkennen, in de Harz in de stroomversnellingen van de Oker wildwateravonturen beleven of het afwisselende landschap rechts en links van de Weser ontspannen ontdekken tijdens een fietstocht op de meervoudig onderscheiden Weser-Radweg.

Deze en vele andere spannende belevenissen op het water zijn mogelijk in vakantieland Nedersaksen.

 

 Campagne 2022_rivate, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH


Rivierenlandschap de Elbe

Een schijnbaar eindeloze rivier, zover het oog reikt – de Elbe. Ooievaars en zeearenden cirkelen rond, terwijl je het landschap langs de Elbe verkent. Weides en moerasland, kleine vakwerksteden en musea zijn goed bereikbaar via talrijke gemarkeerde fiets- en wandelroutes. Hier, waar in de prehistorie een heuvelachtig landschap is ontstaan door de ijstijd en de loop van de rivier, leven tegenwoordig zeldzame moeflons in het bos, zorgen ARCHE-boerderijen voor het behoud van oude plaatselijke rassen en biedt het UNESCO-biosfeerreservaat Niedersächsische Elbtalaue beschermde toevluchtsoorden voor planten en dieren – met een beetje geluk kun je zelfs bevers spotten.

Toch is er niets mooiers dan het ontdekken van de Elbe vanaf het water. De geweldige natuurbelevenissen die vanuit dit perspectief mogelijk zijn, zijn te horen in een interview met dr. Siegrun Hogelücht, die als natuur- en landschapsgids vlottochten op de Elbe organiseert.

Goed om te weten: Over een lengte van ca. 250 kilometer slingert de Elbe zich door Nedersaksen en mondt bij Cuxhaven uit in de Noordzee. Het rivierenlandschap de Elbe loopt van Hitzacker tot aan het verdedigingswerk Geesthacht. Van daaruit richting Noordzee spreekt men van het maritieme landschap Unterelbe, omdat de rivier daar door eb en vloed wordt beïnvloed.


Rivierenlandschap de Weser

Een van de bekendste rivieren van Nedersaksen is de Weser – en deze rivier biedt een heel veelzijdig natuurlandschap. In het Weserbergland lokt het contrast tussen heuvelachtig middengebergte en het lieflijk slingerende rivierdal. Perfect voor fietstochten op de meermaals onderscheiden Weser-Radweg, die zich over zijn gehele lengte uitstrekt tot de monding van de Weser in de Noordzee.

En ook vanaf het water is de Weser prachtig – op een rondvaart met Flotte Weser kan je heel ontspannen de bedrijvigheid aan de oever observeren. Of zelf actief worden en met de kano de mooiste stukjes van de Weser afvaren, bijvoorbeeld in de regio Mittelweser.

Ook aan de andere kant van de oever is er van alles te zien: naast de twee natuurparken Münden en Weserbergland kun je langs de ca. 520 km lange rivier romantische plaatsen bezoeken zoals Hann. Münden, Hamelen, Nienburg en Verden.


Rivierenlandschap de Eems

Ook de Eems, de op twee na langste rivier in vakantieland Nedersaksen biedt de mogelijkheid tot prachtige natuurbelevenissen. Langs de Eems en haar zijrivieren zoals de Hase, bevinden zich uiterwaarden, geulen, graslanden en bossen vol wilde natuur. Met het Naturpark Hümmling wordt de leefomgeving speciaal beschermd.

Deze prachtige omgeving is een van de populairste fietsregio’s van Duitsland. Op de fiets over de EmsRadweg, maar ook vanuit de kano kunnen de rivierenlandschappen van de Eems en de Hase optimaal worden verkend.

Overige fiets- en wandeltochten langs de rivieren

Wümme-Radweg, © Touristikverband Landkreis Rotenburg zwischen Heide und Nordsee e.V./ P. Welz
© Touristikverband Landkreis Rotenburg zwischen Heide und Nordsee e.V./ P. Welz

Wümme-Radweg

Wümme-Radweg
fietsen in Rapsfeld, © Tourismusverband Osnabrücker Land e.V./ Dieter Schinner
© Tourismusverband Osnabrücker Land e.V./ Dieter Schinner

Hase-Ems-Tour

Hase-Ems-Tour
Aller-Radweg, © Tourismusregion Aller-Leine-Tal / Mirko Krenzel
© Tourismusregion Aller-Leine-Tal / Mirko Krenzel

Aller-Radweg

Aller-Radweg