Heidelandschap in schmarbeck, © Markus Tiemann
© Markus Tiemann

Avon­tu­ren op de hei­de


Wellness te midden van de natuur – die vind je bij uitstek in Nedersaksen. Ons favoriete recept voor absolute ontspanning? Een wandeling of fietstocht door de bloeiende heide. Laat je blik eens zweven over deze paarse bloemenzee, adem diep in en al je dagelijkse beslommeringen zijn direct verdwenen. Beloofd!

De bloeiende heide is zonder twijfel een heel bijzonder schouwspel van de natuur. Miljoenen bloemen van de struikheide geven het landschap van Nedersaksen tot aan de horizon een prachtige lila-uitstraling en trekken daarmee jaarlijks de aandacht van hobbyfotografen en natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Een populaire bestemming is bijvoorbeeld het Wacholderwald op de Schmarbecker Heide (omslagfoto). Je hoeft echter niet te wachten tot de hei in bloei staat! De weidsheid en stilte van het heidelandschap staan in elk seizoen garant voor rust en ontspanning!

Wij verklappen je de beste regio’s, accommodaties en fotospots om het heidelandschap eens van heel dichtbij te beleven!

 


Waar kan ik genieten van de bloeiende heide?

Grafisch overzicht van de heidelandschappen in Nedersaksen, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Lüneburger Heide GmbH
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Lüneburger Heide GmbH

Nedersaksen is de topbestemming voor iedereen die van bloeiende heide wil genieten. In het noordoosten van de deelstaat bevindt zich namelijk de grootste aaneengesloten heidevlakte van Europa. Waar precies? Zoals de naam al doet vermoeden in de regio Lüneburger Heide. In het autovrije natuurgebied Naturpark Lüneburger Heide vind je diverse fiets- en wandelroutes langs de lila bloemenpracht, bijzondere accommodaties, verschillende uitnodigende cafés en boerderijwinkels en heel veel ontspanning! De heide kan ook op culinaire wijze worden beleefd. Wat vind je bijvoorbeeld van een lekker broodje met heidehoning?

Goed om te weten: Het Naturpark Lüneburger Heide heeft veel barrièrevrije aanbiedingen! De wandelpaden hebben slechts lichte stijgingen en zijn daarom ook geschikt voor rolstoelen. Voor off-road-avonturiers zijn Joëletten (wandelrolstoelen) beschikbaar bij Heide-Landhaus Döhle. Wie de voorkeur geeft aan meer comfort, kan overstappen op een rolstoelvriendelijke koets.


Heide in Nedersaksen

Het prachtige heidelandschap strekt zich echter ook over veel andere delen van Nedersaksen uit. Dit zijn onze geheime tips buiten de geijkte toeristische bestemmingen:

 Heidebloesem Cuxhaven, © Cuxland-Tourismus / Florian Trykowski
© Cuxland-Tourismus / Florian Trykowski

Kustheide van Cuxhaven

Bij Cuxhaven denken de meeste mensen direct aan de zee. Maar weinig mensen weten dat zich hier ook het grootste aaneengesloten heidegebied op het vaste land van de Duitse Noordzeekust bevindt.


Meer informatie

Onderweg met een heideranger