Dag 2: Vol ener­gie wan­de­len door het Os­na­brüc­ker Land


Vandaag trekken we weer de wandelschoenen aan! Om een goede bodem te leggen, begin je de dag met een lekker ontbijt. Bijna nergens hebben ze ontbijten tot zo’n kunst verheven als in Duitsland. Bij Café Sophies smul je van bio-broodjes en -taartjes in een van Osnabrücks oudste vakwerkhuizen. Bij Zimmer Nr. 4 geniet je van een uitgebreid en luxe ontbijtbuffet. En bij Herr von Butterkeks kun je buiten aan het water of binnen in het knusse café kiezen uit onder meer een vega(n), Turks of gezond ontbijt. Er is geen beter begin van de dag dan een Duits Frühstück.

Met de TERRA.tracks te voet de natuur ontdekken

Na het ontbijt is het tijd om de wandelrugzak in te pakken. Door het hele Osnabrücker Land verspreid liggen tientallen gemarkeerde wandelroutes: de TERRA.tracks. Ze zijn tussen 2 en 19 kilometer lang en hebben allemaal een eigen thema. De keuze is reuze, dus welke kant ga je op? Ik zou zeggen: naar het zuidelijke Osnabrücker Land. Als je met de auto of bus die kant op rijdt, verandert het vlakke landschap snel in glooiende, groene heuvels.

In het voorjaar zou ik uitstappen in Hagen am Teutoburger Wald, waar dan tussen het eerste frisse voorjaarsgroen ook duizenden kersenbomen in bloei staan. De TERRA.track Borgberg is dan echt een aanrader, maar er zijn ook drie speciale kersenwandelroutes uitgezet. In de zomer of het najaar zou ik doorrijden naar de Meller Berge. Deze kleine ‘bergketen’ in de buurt van het stadje Melle zijn wild en idyllisch tegelijkertijd. Nu eens wandel je langs een kabbelend beekje, dan weer trotseer je tientallen hoogtemeters over een smal bospad. Bij bergen horen mooie uitzichten en die heb je hier zeker, vooral als je de TERRA.track ‘Drei Türme’ wandelt. Maar liefst drie uitzichttorens kom je op de route tegen, vanaf waar je over de boomtoppen heen naar het mooie heuvellandschap kunt kijken.