Duits emigratiehuis Bremerhaven
© Deutsches Auswandererhaus/ Kay Riechers

Deutsches Auswandererhaus (Duits emigratiehuis) Bremerhaven


Emigratie ervaren, sporen vinden en migratie begrijpen in het Deutsches Auswandererhaus Bremerhaven.

In de huidige Havenwelten Bremerhaven was vroeger een belangrijke vertrekhaven, van waaruit mannen, vrouwen en kinderen met al hun hebben en houden vertrokken. Het ging zelden om zin in avontuur, maar vaak om pure nood en ontreddering die ertoe leidde dat tussen 1830 en 1974 meer dan 7 miljoen mensen vanuit Bremerhaven vertrokken. De stad werd getekend door emigratie: in 1850 had Bremerhaven slechts 4033 inwoners, maar bijna 50.000 emigranten. Veel mensen kwamen gedreven door gebrek aan land, werkloosheid en ongelijke burgerrechten hier terecht om op het volgende schip te wachten.

Precies in dit havenbassin bevindt zich tegenwoordig het Deutsches Auswandererhaus, dat met zijn expositie de periode van Bremerhaven als grootste Duitse emigratiehaven laat zien. In een uitbreiding van het bestaand gebouw presenteert dit interactieve museum ook de geschiedenis van de migratie naar Duitsland op spannende en informatieve wijze.
Het Deutsches Auswandererhaus is geen museum zoals wij dat gewend zijn. Het is in alle opzichten een avontuur dat onder uw huid kruipt − een plaats voor zowel bezinning, ontdekking, herinnering, voorlichting, beleving als verbazing. Het is levendige geschiedenis verpakt als tijdloze belevenis, die gasten uit de VS naar Bremerhaven lokt.

Nadere informatie vindt u op de website van het Deutsches Auswandererhaus Bremerhaven (in het Engels).

 

Deutsches Auswandererhaus Bremerhaven

Columbusstraße 65
27568 Bremerhaven
Telefoon: + 49 (0) 471 / 902200

naar de websiteE-mail schrijven

Heenreis plannen

Plan hier uw heenreis naar “Deutsches Auswandererhaus (Duits emigratiehuis) Bremerhaven” met Google Maps.