Herzog Anton Ulrich-Museum Braunschweig
Het Herzog Anton Ulrich-Museum is het kunstmuseum van de deelstaat Nedersaksen. Het behoort niet alleen tot de oudste musea van Europa (opening: in 1754), maar vanwege zijn hoogwaardige kunstcollecties ook tot de belangrijkste musea voor antieke kunst ter wereld. Schilderijen van Cranach, Rubens, Rembrandt en Vermeer, de grootste verzameling Italiaanse majolica ten noorden van Alpen, een grote collectie Oost-Aziatische kunstwerken en ruim 100.000 grafische kunstwerken en 10.000 tekeningen in het zgn. Kupferstichkabinett (Kopergravurekabinet) maken dit museum tot een vaste waarde in de internationale museumwereld. Het museum werd in oktober 2016 heropend na een 7 jaar durende renovatie en modernisering.
Het kunstmuseum is vernoemd naar de Welfische hertog Anton Ulrich von Braunschweig-Lüneburg (1633-1714), een kleurrijke en veelzijdige regent uit de barok die de grondsteen legde voor deze bijzondere kunstcollectie. De waardevolste en belangrijkste werken uit de collectie, zoals het ‘Familieportret’ van Rembrandt, ‘Judith met het hoofd van Holofernes’ van Rubens en ‘Het meisje met het wijnglas’ van Johannes Vermeer bevinden zich dankzij de verzamelwoede van de kunstzinnige hertog nu in Nedersaksen. Ook Hollywood heeft al gebruikgemaakt van het potentieel van de kunstschatten in Braunschweig: in de bioscoopfilm ‘Het meisje met de parel’ over het ontstaan van het beroemde schilderij van Johannes Vermeer, speelt ook het schilderij van Vermeer ‘Het meisje met het wijnglas’ een prominente rol.
In totaal omvat de verzameling ca. 190.000 kunstwerken uit 3000 jaar kunstgeschiedenis, van de oudheid tot aan het heden: schilderijen, grafische afbeeldingen, beeldhouwwerken, pronkmeubels, toegepaste kunst (porselein, majolica, schilderemailles), Oost-Aziatische kunstwerken en andere kostbare objecten.
In de burcht Dankwarderode, de tweede expositielocatie van het museum, zijn nationale cultuurmonumenten uit de middeleeuwse verzameling tentoongesteld, bijv. de originele burchtleeuw van Braunschweig, de mantel van keizer Otto IV en delen van de beroemde Welfenschat, zoals de armrelikwie van St. Blasius.