Sprengel Museum Hannover
© Sprengel Museum Hannover

Sprengel Museum Hannover


Het Sprengel Museum Hannover beschikt over werken uit het Duitse expressionisme en de Franse moderne tijd en behoort daarmee tot de belangrijkste musea voor kunst uit de 20e en 21e eeuw.

Het begon allemaal met de schenking van de chocoladefabrikant dr. Bernhard Sprengel: in 1969 droeg hij zijn omvangrijke collectie moderne kunst over aan de stad Hannover en verleende hij financiële steun aan de bouw van het museum. Belangrijke kunstenaarsgroepen zoals ‘Die Brücke’ en ‘Der Blaue Reiter’ evenals kunststromingen als het kubisme en het surrealisme creëren indrukwekkende highlights. De collectie omvat interessante werkgroepen o.a. van Pablo Picasso, Fernand Léger, Max Beckmann, Max Ernst, Paul Klee, Emil Nolde en Kurt Schwitters.

Niki de Saint Phalle, die bekend is geworden door haar Nana-sculpturen, verrijkt het Sprengel Museum Hannover met haar schenking in 2000. Met ruim 400 werken zijn alle wezenlijke creatieve fasen van de ‘kunstenares van de eeuw’ vertegenwoordigd, waaronder assemblages, schietbeelden, beeldhouwwerken en tekeningen. Een bijzondere attractie in het Sprengel Museum Hannover zijn de ruimtes die door de kunstenaars werden vormgegeven. Tot de beroemdste behoren de reconstructies van de legendarische Merzbau van Kurt Schwitters en de lichtruimtes van James Turrell.

In de afgelopen 30 jaar is de collectie van het museum uitgebreid met essentiële kunststromingen na 1945, met werken van Andy Warhol, Alexander Calder, Gerhard Richter en Sigmar Polke. Bovendien is fotografie een belangrijk aandachtspunt binnen de collectie geworden.

 

Sprengel Museum Hannover

Kurt-Schwitters-Platz
30169 Hannover
Telefoon: +49 (0) 511 / 16843875

naar de websiteE-mail schrijven

Heenreis plannen

Plan hier uw heenreis naar “Sprengel Museum Hannover” met Google Maps.