Een koppel staat voor een stal, © Christian Bierwagen
© Christian Bierwagen

Paar­den­va­kan­tie in Ne­ders­ak­sen


‘Het geluk der aarde ligt op de rug der paarden’, aldus een bekend citaat, en dit geldt in het bijzonder voor de vakantieperiode. In paardenland Nedersaksen zijn ruiters en iedereen dit dat wil worden, van harte welkom. Of het nu gaat om vakantie op een manege, een paardrijvakantie voor kinderen, vakantie met paard of een bezoek aan ruiterevenementen – hier in Nedersaksen laten we het hart van paardenliefhebbers sneller slaan.

Veel Nedersaksische regio’s hebben zich ingesteld op paardentoeristen. In galop over de Lüneburger Heide rijden of tijdens een wilde rit door de Waddenzee de wind van de Noordzee door je haar laten waaien. Hier komen alle dromen van ruiters uit. Bijna overal in Nedersaksen zijn goed gemarkeerde ruiterpaden beschikbaar. Diverse boerderijen en maneges bieden in heel Nedersaksen bijzondere arrangementen voor het leren paardrijden of voor het verbeteren van de eigen rijkunst – voor kleine en grote ruiters. Voor ruiters die met hun eigen paard reizen, wordt het zegel ‘Bett & Box’ aanbevolen. Dit zijn erkende accommodaties in heel Nedersaksen, waar je als paardeneigenaar samen met je dier kunt overnachten.

De mooiste bestemmingen voor een paardenvakantie

Ruiter in het landschap, © Nadine Haase / Adobe Stock
© Nadine Haase / Adobe Stock

Graafschap Bentheim

Ruiters in Graafschap Bentheim kunnen gebruikmaken van een nieuw aangelegd en gemarkeerd netwerk van ruiterpaden over een afstand van circa 400 km door deze prachtige regio in het westen van Nedersaksen. Passende accommodaties voor ruiters, pensionstallen, grasweides, rustpunten en dienstverleners op het gebied van ruitersport maken het aanbod in Graafschap Bentheim compleet.


Meer informatie
Te paard op de Lüneburger Heide , © Lüneburger Heide GmbH
© Lüneburger Heide GmbH

Lüneburger Heide

De Lüneburger Heide is een regio die is gemaakt voor een paardrijvakantie. Hier kan worden gereden op gemarkeerde ruiterpaden en op veel plekken ook dwars door bossen en weiden. Een bijzondere belevenis is de rit met een van de diverse koetsen, waarbij de koetsier spannende verhalen vertelt over de heide.


Meer informatie
Reitferien auf dem Reiterhof Schulz , © Reiterhof Schulz
© Reiterhof Schulz

Elbe en Wendland

De regio langs de Elbe is ideaal voor vakantie op de boerderij, wel of niet met eigen paard. Maneges en vakantieboerderijen bieden paardrijvakanties aan voor kinderen. Ook voor dagjesmensen is er een bijzondere natuurbelevenis: een rit met de koets door de Nemitzer Heide of over de Höhbeck.


Meer informatie
Reiter im Watt, © Florian Trykowski
© Florian Trykowski

Noordzee

Met eigen paard of met een paard uit een van de diverse maneges – de Nedersaksische Noordzeekust biedt paardenliefhebbers tal van gelegenheden om erop uit te gaan op de rug van een paard. Duinlandschappen, de Waddenzee, idyllische dorpjes en groene weilanden zorgen voor een onvergetelijke ruitervakantie aan de Noordzee voor zowel paard als ruiter.


Meer informatie
Reiten auf Borkum, © Constantin Ticu / Reitstall Borkum
© Constantin Ticu / Reitstall Borkum

Oost-Friese Waddeneilanden

Rijden over het strand of door de duinen op gemarkeerde paden, en het liefst op je eigen paard. Paardenliefhebbers komen vooral op Norderney, Wangerooge, Langeoog, Borkum en Spiekeroog goed aan hun trekken.


Meer informatie
Reite auf Pferd, © Landgestüt Celle
© Landgestüt Celle

Celle

De vakwerkstad op de Lüneburger Heide is een aantrekkelijke bestemming voor alle paardenfans. De hengstenshows in het Nedersaksische staatsstoeterij in Celle (Niedersächsische Landgestüt Celle) en de jaarlijkse hengstenparade van Celle zijn evenementen van topniveau. De Südheide rondom Celle is een paardvriendelijke regio met gemarkeerde ruiterpaden voor afwisselende tochten.


Meer informatie

Impressies

Meer in­for­ma­tie over het on­der­werp paard


Springen op topniveau, paardenveilingen en hofrijschoolen

Wie liever naar ruiters kijkt, komt ook aan zijn trekken in talrijke steden en dorpen in Nedersaksen. Paardensportevenementen zoals de Duhner Wattrennen aan de Noordzeekust, het Oldenburger Landesturnier in kasteelpark Rastede of de Braunschweig Löwen Classics trekken jaarlijks duizenden paardenminnende toeschouwers.

In het Ankum Auction Centre in de regio Osnabrücker Land vinden toekomstige wereldsterren elk jaar in december een nieuwe eigenaar op een internationale paardenveiling. En het hele jaar door kun je je laten betoveren door eersteklas rijkunst op de vorstelijke hofrijschool in Bückeburg of deNedersäksische staatsstoeterij in Celle.

Nog meer tips voor je uitstapje in de betoverende paardenwereld: