Siedlung Italienischer Garten, © Celle Tourismus und Marketing GmbH / Klaus Lohmann
© Celle Tourismus und Marketing GmbH / Klaus Lohmann

Ba­rok ont­moet Bau­haus in Cel­le


Met ruim 490 getrouw naar het origineel gerestaureerde vakwerkhuizen is Celle als 'vakwerkjuweel aan de Aller' de stad met de meeste huizen in deze bouwstijl die een gesloten architectonisch geheel vormen van Europa en behoort het tot de mooiste vakwerk- en residentiesteden van Duitsland. Het schilderachtige slot is een van de mooiste kastelen van de Welfendynastie in Noord-Duitsland en de historische binnenstad en het unieke 24-uurs-kunstmuseum zijn bij veel mensen bekend.

Maar wat haast niemand weet, is dat Celle in zekere zin kan worden beschouwd als geboorteplaats van het 'Neues Bauen' en dat de stad als het gaat om de Bauhaus-architectuur naast Weimar en Dessau een belangrijke plaats inneemt. Dat geldt zowel kwantitatief als kwalitatief, want Celle telt een groot aantal uitstekend behouden bouwwerken die deels nog hun oorspronkelijke bestemming hebben, waaronder de school in de historische binnenstad die in de jaren 20 van de vorige eeuw als 'Glasschule' internationaal bekend werd en bezoekers uit de hele wereld trok. Vanwege de grote belangstelling moest de schoolleiding destijds de donderdagmiddag en de zaterdagochtend vastleggen als vaste tijdstippen voor het bezichtigen van de school en hiervoor 50 pfennig entree vragen. Van de inkomsten werd melk gekocht voor de leerlingen.

Maar naast unieke verhalen zijn er ook opmerkelijke feiten over het onderwerp 'Neues Bauen' in Celle. Feit is dat de 'Glasschule', die ook nu nog in gebruik is als basisschool, behoort tot de belangrijkste Bauhaus-gebouwen.

Deze wereldwijde betekenis van Celle voor de architectuur heeft de stad te danken aan de architect Otto Haesler (1880-1962), die de sociale woningbouw in de tijd van de Weimarrepubliek vanuit Celle perfectioneerde. Door zijn heldere vormentaal en het gebruik van primaire kleuren en als ontwerper van stalen buismeubelen, die in Celle werden vervaardigd, behoort Otto Haesler naast Walter Gropius en Hannes Meyer tot de pioniers en wegbereiders van het 'Neues Bauen' en de Bauhaus-architectuur.

Een groot aantal van zijn ontwerpen zoals de woonwijk 'Italienischer Garten' met zijn opvallende gebruik van de kleuren rood en blauw, andere Haesler-gebouwen zoals het 'Direktorenhaus' en het met veel zorg gerunde Haesler-Museum zijn nog steeds te bezichtigen.

De Bauhaus-architectuur in Celle nu en in 2019

De zeven gebouwen en woonwijken die Haesler van 1923 tot 1931 in Celle heeft ontworpen, zijn nog grotendeels in hun originele staat behouden en hebben nog bijna allemaal hun oorspronkelijke functie. In het Bauhaus-jubileumjaar 2019 zullen de zeven gebouwen en woonwijken van het 'Neues Bauen' van Otto Haesler in Celle in het middelpunt staan en op verschillende manieren worden gepresenteerd aan zowel de vakwereld als het grote publiek: in het Otto-Haesler-Museum en de in hun originele staat behouden eenvoudige woningen, lopend, met de fiets of met de segway op een rondgang langs zijn ontwerpen en in de vorm van tentoonstellingen, evenementen, feesten en acties in en om de originele bouwwerken van Otto Haesler.

Het Haesler-Museum

Met een in zijn oorspronkelijke staat behouden en ingerichte Bauhaus-arbeiderswoning, een arbeiderswoning met een inrichting uit de jaren 50 van de vorige eeuw, een onderkomen voor vluchtelingen uit 1945, een origineel was- en badhuis dat dateert uit 1931, en een uitgebreide fototentoonstelling over het leven in een Bauhaus-arbeiderswijk is dit museum in Duitsland het enige in zijn soort. Het Haesler-Museum is momenteel geopend op iedere eerste zondag van de maand van 15:00 - 18:00 uur. Buiten deze tijd op afspraak. De toegang is gratis, donaties zijn welkom.

Bauhaus-architectuur in Celle:

  • 'Glasschule', school in de historische binnenstad, gebouwd in 1926/28
  • 'Rektorenhaus', rectorswoning, gebouwd in 1926/28
  • Woonwijk 'St. Georg Garten', gebouwd in 1925/26
  • 'Direktorenhaus', directeurswoning, gebouwd in 1930/31
  • Woonwijk 'Italienischer Garten', gebouwd in 1923/25
  • Woonwijk 'Galgenberg/Blumläger Feld', gebouwd in 1930/31
  • Haesler-Museum
     

Celle Tourismus und Marketing GmbH

Markt 14-16
29221 Celle
Telefoon: :+49 5141 709511-95

naar de websiteE-mail schrijven