Kersenbloesem met kader, © Tourismusverein Altes Land e.V.
© Tourismusverein Altes Land e.V.

Fruit­bloe­sem


Elk jaar weer verandert de fruitbloesem het Altes Land langs de Elbe in een bonte bloemenzee. Omdat de verschillende soorten achtereenvolgens bloeien, duurt de bloeiperiode drie tot vier weken. Vanaf eind april tot medio mei staan de 18 miljoen fruitbomen voor de poorten van Hamburg, in het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied van Noord-Europa, volop in bloei. Veel mensen vinden dit jaargetijde het fijnste en het mooiste in het Altes Land langs de Elbe. 

Prachtige en rijk versierde vakwerkhuizen met verfraaide poorten, originele boerentuinen, idyllische cafés en boerderijwinkels: dit alles maakt de Obstgarten Altes Land, naamgever van de vakantieregio, zo enorm aantrekkelijk.

Hier wonen ongeveer 500 appeltelers op 1200 vierkante meter. De klimaatomstandigheden zijn optimaal. Aan de monding van de Elbe zorgt de nabijgelegen Noordzee voor een maritiem klimaat. Het Altes Land langs de Elbe telt jaarlijks 1500 uren zonneschijn, die bijdragen aan een succesvolle bloei en oogst.

Naast de prachtige bloesem biedt het Altes Land langs de Elbe volop uitstapjes en evenementen. Bezoek het Altländer Blütenfest in het eerste weekend van mei in Jork, een van de grootste volksfeesten in het Altes Land. Of ga gezellig picknicken in een boomgaard. In de boerderijwinkel of het boerderijcafé kunt u een goed gevulde picknickmand bestellen met seizoensspecialiteiten en natuurlijk regionale lekkernijen. Te midden van de fruitbomen kan iedereen een eigen plekje vinden om heerlijk te picknicken.

Eerst wit, dan rood en lekker.

Ook andere regio’s in Nedersaksen staan bekend om hun bonte kleuren in de lente. Niet alleen in Japan, maar ook in het Osnabrücker Land wordt de kersenkalender aangehouden: soms al in maart, en uiterlijk medio april, beginnen de 3000 bomen te bloeien en veranderen ze het weidse dal in een naar honing geurend lentelandschap in weelderig groen en stralend wit. Ook in Rühler Schweiz in het Weserbergland staan talrijke kersenbomen in bloei. Daar wordt zelfs jaarlijks een nieuwe koningin gekozen.