Kasteel Bentheim, © Grafschaft Bentheim Tourismus e.V./ Rudi Schubert
© Grafschaft Bentheim Tourismus e.V./ Rudi Schubert

Kas­teel Bent­heim


Kasteel Bentheim geldt als een van de oudste en indrukwekkendste burchten in Noordwest-Duitsland. Op de enorme zandsteenrotsen hoog op de heuvel Bentheimer Höhenrücken torent de burcht uit boven het kleine kuuroord. In 1020 wordt Bentheim voor het eerst genoemd.

De bewoners werden vroeger beschermd tegen indringers door de 5,5 m dikke muren van Bentheimer zandsteen. Een deel van de koninklijke familie woont momenteel nog altijd in de burcht, maar het grootste gedeelte van het gebouw is het hele jaar door toegankelijk voor bezoekers. Achter deze muren is de geschiedenis nu nog levend − tussen ridderzaal, kruittoren en martelkamer. Zandsteen is het voornaamste bouwmateriaal van burcht Bentheim. De steen is op een bijzonder ambachtelijke manier bewerkt in de zogenaamde Kronenburg, die in gotische stijl is gebouwd, en in de bijbehorende vooraanstaande ruimtes met historische meubels, bijv. in de Ernst August-Saal.

In de weekends van mei t/m oktober worden in de Ernst-August-Saal verbintenissen voor het leven gesloten; hier kunnen stellen in een heel bijzondere ambiance worden getrouwd.

Ontdek de burcht bij daglicht of in het donker bij een rondleiding met zaklantaarn. In mei slaan ridders, knapen, marketentsters en minstrelen aan de voet van de burcht een groot kamp op − in deze maand vinden namelijk de ridderspelen van Bad Bentheim plaats. Ga eens mee met de nachtwacht op zijn nachtelijke ronde door de historische oude binnenstad van het kuuroord en luister naar de amusante verhalen uit het alledaagse leven van de stad, de mysterieuze geruchten en anekdotes en de traditionele liederen van de nachtwacht.

De hele burcht is beschilderd en nodigt uit om op eigen houtje te worden verkend. Er worden ook rondleidingen speciaal voor kinderen aangeboden, die op afspraak kunnen worden geboekt.

Kasteel Bentheim

Schloß
D-48455 Bad Bentheim
Telefoon: +49 (0) 5922 / 5011

naar de website