Slot Marienburg, © EAC GmbH/ Patrice Kunte
© EAC GmbH/ Patrice Kunte

Slot Ma­rien­burg in Pat­ten­sen


Ware liefde voelt zich thuis in een slot. Daar, tussen Hannover en Hildesheim, 135 m boven zeeniveau, leeft de liefde voort − stil en vrijwel onaangetast. Overal in de oorspronkelijke staat bewaarde zomerresidentie zijn de kleine sporen van grote liefde te voelen en te zien. En het is echt waar − dit slot is precies als in het sprookje. De liefde die daar huist, is een waar verhaal: de liefde tussen koningin Marie en Georg V, de laatste koning van Hannover.

Alleen al uit de naam ‘Slot Marienburg’ blijkt voor altijd aan wie dit manifest van liefde ooit was gewijd: hare majesteit, koningin Marie. Want als blijk van zijn liefde schonk koning Georg V in 1857 de Marienberg naast het te bouwen slot aan zijn echtgenote voor haar 39e verjaardag. Toen men in hetzelfde jaar met de bouw van het slot begon, vermoedde nog niemand dat dit waarlijk koninklijke liefdesbewijs ooit een van de indrukwekkendste monumenten van Duitsland zou worden.

Maar het lot bepaalde anders: nog voordat het slot was voltooid, werd koning Georg V in 1866 door de Pruisen verbannen naar Oostenrijk. Een jaar later werd hij gevolgd door zijn vrouw koningin Marie.

Sinds 2004 is slot Marienburg eigendom van het achter-achter-achterkleinkind van koningin Marie en koning Georg V, Z.K.H. kroonprins Ernst August van Hannover. Met hem kwam er weer leven in het slot van zijn over-over-overgrootmoeder. Naast informatieve rondleidingen door de vrijwel geheel en origineel bewaarde ruimtes, is er een zorgvuldig samengesteld programma met vele vrolijke en muzikale intermezzo’s waardoor slot Marienburg tegenwoordig precies dat is waar koningin Marie altijd al van droomde: een monument van liefde en een cultureel middelpunt voor muziek en kunst!

*Het kasteel kan momenteel niet van binnen worden bezocht*

Slot Marienburg

Marienberg 1
30982 Pattensen
Telefoon: +49 (0) 5069 / 348000

naar de websiteE-mail schrijven