Osten-Hemmoor drijvende veerboot, © Cuxland-Tourismus / Florian Trykowski
© Cuxland-Tourismus / Florian Trykowski

Zweef­veer Os­ten-Hem­moor


Het oudste zweefveer van Duitsland over de rivier de Oste verbindt de gemeente Osten en de stad Hemmoor (district Basbeck) en is het opvallendste bouwwerk in de Elbe-Weser-driehoek. Al meer dan 100 jaar steekt hier een 38 m hoge stalen vakwerkconstructie in de vorm van een portaal uit boven de rivier met een lengte van 80 m.

Dit architectonische meesterwerk is in 1909 gebouwd door MAN (fabriek in Gustavsburg bij Mainz). De bouw van een nieuwe waterverbinding werd noodzakelijk omdat in 1881 de spoorweglijn Harburg - Cuxhaven werd geopend en het praamveer, dat tot de bouw van het zweefveer op deze plaats werd gebruikt, het toenemende personen- en goederenverkeer niet meer aankon.

Het zweefveer werd zo gebouwd dat de vele zeilboten met hun hoge masten, die destijds op de rivier voeren, zonder gevaar onder het veer door konden gaan.

De gondel wordt net als op de eerste dag nog altijd elektrisch aangedreven. De motor en de complete aandrijving – met vier op rails lopende wielen en een omvang van 3,7 m – bevindt zich boven in de kooi.

Het zweefveer heeft zich ontwikkeld tot een symbool van de gehele regio en de Deutsche Fährstraße. Niemand kan zich onttrekken aan de fascinatie van dit bouwwerk. Wereldwijd zijn er nog acht veren van dit bouwtype.

Monumentenbeschermers en een burgerinitiatief, dat in 1975 heeft geleid tot de oprichting van de huidige promotievereniging ter behoud van het Schwebefähre Osten-Hemmoor e.V. (zweefveer Osten-Hemmoor e.V.), hebben sindsdien steeds weten te voorkomen dat de “Eiffeltoren van het noorden” wordt afgebroken en zullen zich ook in de toekomst blijven inzetten voor het behoud van het zweefveer.

Meer informatie vindt u op de website van het zweefveer Osten-Hemmoor.