Mariendom, © Fotolia - Daniel Schaper
© Fotolia - Daniel Schaper

Ma­rien­dom


Het Hildesheimse Mariendom, een van de oudste bisschopskerken van Duitsland, is een uit drie schepen gebouwde basiliek gemaakt van bewerkte steen en hardsteen. Op de belangrijkste apsis van het klooster volgt een twee verdiepingen tellend drie-vleugelig gebouw met op de binnenplaats het symbool van Hildesheim, de 1000 jaar oude rozenstruik. De middeleeuws inventaris van de kerk bevat ook twee monumentale gegoten bronsstukken, de Christuszuil en de Bernwarddeur. De beide kunstschatten zijn uit één stuk gegoten – een baanbrekende prestatie en technische innovatie voor die tijd.

In het dom-museum van Hildesheim is een van de belangrijkste collecties van religieuze kunst te vinden: de Hildesheimse domschat, die ook deel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed.

Het dom-museum van Hildesheim heeft een internationaal belangrijke verzameling middeleeuwse schatten. Deze is onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed en bevat een selectie van schatten uit de geschiedenis van de dom, en de belangrijkste domschat met waardevolle middeleeuwse kunstwerken. De unieke voorwerpen van de domschatkamer gaan terug in de tijd tot bisschop Bernward (993 tot 1022), zoals de zilveren kromming van de staaf van abt Erkanbald van Fulda, de zilveren kandelaars, het kruis van bisschop Bernward en de gouden Madonna, een van de oudste beelden van de middeleeuwen. De Oswaldreliquiar is een stichting van de Welfenhertog Hendrik de Leeuw en zijn vrouw Mathilde, de dochter van de koning van Engeland.

Mariendom Hildesheim

Domhof 4
31134 Hildesheim
Telefoon: +49 (0) 5121 / 307770 od. 771

E-mail schrijven