Ze waarschuwen voor gevaar en dienen als oriëntatiepunt voor schepen. Vuurtorens zijn symbolen van het kustlandschap, populaire afbeeldingen op kaarten en romantische plekken. Ze horen bij de Noordzee net als de wadden, mosselen en garnalenkotters – vuurtorens aan de Nedersaksische kust.
Al eeuwenlang waken ze over eilanden en kustgebieden en wijzen ze zeelieden de juiste weg met hun lichtbakens. Meestal bevinden ze zich op gevaarlijke punten of op plekken die belangrijk zijn voor de navigatie. Enerzijds zijn ze een navigatiehulp voor een exacte positiebepaling op zee, en anderzijds waarschuwen ze schepen voor ondiepten zoals riffen en zandbanken. Hoewel tegenwoordig gebruik wordt gemaakt van satellietnavigatie, zijn enkele vuurtorens nog actief.
De Nedersaksische vuurtorens bieden een prachtig uitzicht op de Noordzee en de kust. Veel vuurtorens zijn tegenwoordig openbaar toegankelijk. Sommige staan op de monumentenlijst en zijn bijzonder interessant voor bezoekers. Hoewel niet alle torens van binnen bezichtigd kunnen worden, is een bezoekje aan een vuurtoren altijd de moeite waard.
De bekendste vuurtorens van Duitsland staan ongetwijfeld hier in Nedersaksen aan de Noordzee. Een voorbeeld hiervan is de vuurtoren van Pilsum in Oost-Friesland, die doet denken aan een rood-geel tonnetje op de dijk. Deze toren vormde het decor van de Duitse film ‘Otto - der Außerfriesische’ met de bekende komiek Otto Waalkes. De “oude vuurtoren” op Wangerooge is een uitkijktoren van 39 meter hoog die nu ook dient als trouwlocatie. Vuurtorens zijn tegenwoordig ook populair als musea. In de oude vuurtoren op Borkum is een expositieruimte met historische objecten ingericht door de heemkundige kring. Ook vindt hier wekelijks een Oost-Friese theeceremonie plaats.