Fietser op laan, © Ammerland-Touristik / Tobias Trapp
© Ammerland-Touristik / Tobias Trapp

Ammerlandroute

Stijging
423 m
Daling
424 m
Afstand
165 km
hoogste punt
34 m
Traject voor
Toerfiets
Soort tocht
Rondrit

Op de 160 kilometer lange Ammerlandroute komt u langs de mooiste hoogtepunten van het Ammerlander parklandschap. Het motto van deze fietsroute luidt niet voor niets 'Radlerspaß & Blütenpracht' – of in het Nederlands: 'fietsplezier & bloesempracht'.

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

We beginnen onze rondrit over de Ammerlandroute in Bad Zwischenahn.  Het 545 hectare grote Zwischenahner Meer vormt het geografische centrum van het district Bad Zwischenahn en is een eldorado voor watersporters.
Vanuit Bad Zwischenahn loopt de Ammerlandroute (met de klok mee) door een prachtig landschap, dat wordt bepaald door veen en weilanden, naar de gemeente Edewecht.

De Ammerlandroute loopt vervolgens door de sappige weiden van het Auetal naar het plaatsje Westerscheps, waar twee nog werkende windmolens en een van de vijf 'Landschaftsfenster' – vijf uitkijktorens in het Ammerland met ieder een eigen thema, in dit geval 'molens' – te bezichtigen zijn.
Langs het zwemmeer van het natuur- en recreatiepark Karlshof fietst u verder naar Apen. Hiervandaan volgt de fietsroute de loop van het Aper Tief met zijn groene rivierdijk.

U komt vervolgens in Tange, waar het Landschaftsfenster met als thema 'water’ te bezichtigen is, en daarna in Vreschen-Bokel, waar de kleinste van de Oud-Ammerse kerken staat, de kapel Vreschen-Bokel (1456).

De Ammerlandroute loopt verder naar Augustfehn en het gelijknamige kanaal. Na een paar kilometer wordt dit typische veenkanaal verlaten en brengt de fietsroute u door een stil veenlandschap en langs uitgestrekte weilanden en akkers naar Westerstede. Van het feit dat deze plaats al 875 jaar oud is, getuigt vooral de imposante St.-Petri-Kirche (1123) met zijn vrijstaande klokkentoren. De vele boomkwekerijen die hier gevestigd zijn, hebben Westerstede ook internationaal bekend gemaakt als 'Duitse rododendronstad'.

Na het verlaten van de stad fietst u verder over een oude kerkweg door een prachtig bosgebied. Vanuit Mollberg loopt de route door een karakteristiek landschap met houtwallen naar de met 800 hectare bosgrond meest bosrijke gemeente van het Ammerland: Wiefelstede. In het centrum van deze plaats staat de St.-Johannes-Kirche met zijn aparte kerktoren. Hier komt de route langs het Landschaftsfenster met als thema 'houtwallen'. Een lust voor het oog is het sinds 1643 verschillende keren verbouwde slot Rastede (dat helaas niet toegankelijk is) met zijn prachtige park. Hiervandaan fietst u terug naar Bad Zwischenahn.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Speciale tip

"Ik raad onze bezoekers aan om op de Ammerlandroute een stop te maken aan de noordoever van het Zwischenahner Meer in het plaatsje Dreibergen. Hier kun je bij het traditionele restaurant 'Fährkroog' prima buiten zitten en genieten van het unieke uitzicht op het Zwischenahner Meer. Het beste kun je dan een glas vers getapt Jever en een glaasje van de regionale kruidenlikeur 'Alter Schwede' bestellen."

Frank Bullerdiek, Ammerland-Touristik
 

Logo Ammerlandroute

Bewegwijzering

De hele fietsroute is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de Ammerlandroute.

tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

Wie met de trein reist, kan in- en uitstappen op de stations in Bad Zwischenahn, Rastede, Apen-Augustfehn en Westerstede-Ocholt.

Bijzonderheden op deze fietsroute

Op de route zijn er twee bewegwijzerde alternatieve trajecten:

  • Vanaf Petersfeld (Westerstede) heeft de Ammerlandroute een bewegwijzerd alternatief traject via het vakantie- en recreatiegebied Conneforde, waar idyllisch gelegen zwemmeren een ontspannen stop mogelijk maken. Dit alternatieve traject komt in Mollberg (Wiefelstede) weer uit op de Ammerlandroute.
  • Vanaf Rastede is er een bewegwijzerd alternatief traject naar de universiteits- en residentiestad Oldenburg. Dit traject brengt u naar de historische binnenstad van Oldenburg. Over de langeafstandsfietsroute langs de spoorlijn Oldenburg-Bad Zwischenahn fietst u weer terug naar Bad Zwischenahn met zijn geneeskrachtige veen.

Tips voor literatuur

KV Plan Ammerland: district Ammerland met de stad Oldenburg en de Ammerlandroute
Schaal: 1:60.000
Kommunal Verlag
5e druk 2012
ISBN 978-3-89641-651-3
 

Uw aanspreekpartner voor deze fietsroute

Ammerland-Touristik

Ammerlandallee 12
26655 Westerstede
Telefoon: +49 (0) 4488 / 563000

E-mail schrijven