Der Grüne Ring Hannover Anderten, © Region Hannover/ Janne Köster
© Region Hannover/ Janne Köster

Der Grüne Ring

Stijging
288 m
Daling
288 m
Afstand
77 km
hoogste punt
104 m
Traject voor
Toerfiets
Duur van de tocht
Dagtocht
Soort tocht
Rondrit
Geschikt voor
Kinderen

De fietsroute 'Der Grüne Ring’ loopt langs de stadsgrens rondom Hannover, de hoofdstad van Nedersaksen. De route heeft een origineel markeringssysteem volgens het principe van een snipperjacht. In plaats van op de gebruikelijke routebordjes moet u zich oriënteren op blauwgeverfde objecten zoals hekken, bankjes, putdeksels en lantarenpalen.

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

Het gebied rondom de stad heeft veel landschappelijk schoon en bezienswaardigheden te bieden. Op de fietsroute 'Der Grüne Ring’ komt u dan ook van alles tegen wat erop wacht om door u ontdekt te worden. Anders dan de naam doet vermoeden, wijst de kleur blauw en niet de kleur groen u de weg op deze route langs de stadsgrens van de hoofdstad van Nedersaksen. De afwisselende fietsroute loopt door negen verschillende cultuur- en natuurlandschappen, verbindt tien steden en gemeentes met elkaar en heeft een heel bijzonder markeringssysteem:

blauwgeverfde objecten als hekken, banken, straatlantarens, houten palen, stoepranden en putdeksels wijzen u de weg. U moet zich dus oriënteren in de omgeving, soms even stoppen en kunt zo de verschillende landschappen op u laten inwerken. Zolang u de kleur blauw tegenkomt, bent u op de juiste weg.
De basisroute rondom Hannover heeft een lengte van 80 kilometer. Vier lussen naar de plaatsen in de regio maken de route in totaal nog eens ca. 80 kilometer langer. Zo komt u door Hannover, Garbsen, Langenhagen, Isernhagen, Sehnde, Laatzen, Hemmingen, Ronnenberg, Gehrden en Seelze.
Ook komt u onderweg tal van meren, rivieren, kanalen, beken en beschermde natuurgebieden tegen. Nu eens fietst u door een open landschap, dan weer door veenland, parken, weilanden en bossen. Vruchtbaar akkerland en minder vruchtbare heidegebieden zijn op deze fietsroute vanuit het stadscentrum zo te bereiken.

De fietsroute 'Der Grüne Ring' is nauw verweven met het regionale fietsroutenetwerk 'FAHRRADREGION' en kruist op verschillende punten de 15 regionale routes die beginnen bij de Maschsee midden in Hannover en op de grens van de regio uitkomen op de ca. 275 kilometer lange 'Regionsring'. Zo geeft hij u toegang tot een ca. 1.000 kilometer lang netwerk van recreatieve fietsroutes en kunt u – uitgaande van 'Der Grüne Ring' – keer op keer uw eigen 'taartpunt' samenstellen.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Speciale tip

'Watertekens'
'Der Grüne Ring' is nauw verbonden met het element water. Als u over deze fietsroute rijdt, komt u het natte element ten minste vijftig keer tegen. Soms kunt u niet om de beleving heen, bijvoorbeeld omdat het Mittellandkanal zo dominant is. Maar soms ook ziet u het water alleen, als u uw ogen goed de kost geeft. U ontdekt dan een klein beekje, een onopvallend watervalletje of een idyllisch riviertje. De 'watertekens' langs de route helpen u hierbij. Ze sturen uw blik en geven u meer informatie.

Deze watertekens zijn er in vier verschillende varianten: als houten paal, als watermeter, als informatiebord en als blauw markeringsbordje.
 

Onderweg op de fietsroute 'Der Grüne Ring'

Bewegwijzering

De hele route is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de fietsroute 'Der Grüne Ring'.

Tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

De fietsroute 'Der Grüne Ring’ is goed te bereiken met de stadstram.
Informatie over het meenemen van fietsen kunt u vinden op de GVH-site.

Bijzonderheden op deze fietsroute

In plaats van de gebruikelijke bordjes vindt u op deze fietsroute blauwgeverfde hekken, banken, straatlantarens en putdeksels als wegwijzer. De markeringen volgen het principe van een snipperjacht.

Geïntegreerd in dit volledig blauwe markeringssysteem is het artistieke concept van de 'watertekens'. Hiermee wordt uw aandacht gevestigd op het vele bijzondere, maar vaak nauwelijks opgemerkte water langs de fietsroute. Ieder teken is voorzien van een QR-code en een kleine informatieve tekst en in aanvulling hierop bestaat er ook een flyer.

De watertekens spelen ook een belangrijke rol op de geocaching-tocht over de fietsroute 'Der Grüne Ring'.