Biosphaerium Elbtalaue, © Elberadweg Nord/ J.Harbeck
© Elberadweg Nord/ J.Harbeck

Elberadweg

Stijging
972 m
Daling
1100 m
Afstand
782 km
hoogste punt
149 m
Traject voor
Toerfiets
Soort tocht
Route
Geschikt voor
Kinderen

Op deze fietsroute begeleidt de frisse zeelucht u van het nationaal park Waddenzee door het maritieme landschap van de Unterelbe langs kleine stadjes en weilanden met fruitbomen naar Hamburg.
De rust in het biosfeerreservaat 'Flusslandschaft Elbe’, waar de oorspronkelijke natuur grotendeels behouden is gebleven, doet iedereen goed.

Het is uitgeroepen tot een van de populairste fietsroutes in Duitsland (ADFC RadReiseAnalyse 2023).

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

De Elberadweg is een langeafstandsfietsroute met een totale lengte van 1.260 kilometer. Op het gedeelte van Cuxhaven en Brunsbüttel naar Wittenberge rijdt u 340 kilometer lang door een fascinerend natuur- en cultuurlandschap. De fietsroute brengt u langs kleine stadjes, maar ook naar de bruisende metropool Hamburg.

Onderweg doorkruist u het nationale park en het natuurlijk UNESCO-Werelderfgoed Niedersächsisches Wattenmeer, maar komt ook door de natuurgebieden Elbmarsch en Elbtalaue. In het UNESCO-biosfeerreservaat Niedersächsisches Elbtalaue heeft de natuur zijn oorspronkelijke staat nog grotendeels behouden. Hier, in het vroegere grensgebied tussen West- en Oost-Duitsland, zijn de planten en dieren tientallen jaren lang door geen mens gestoord. Een aanvulling op uw fietstocht langs de Elbe die zeker de moeite waard is, bieden de vele plezierboten, waarop fietsers van harte welkom zijn en een korter of langer gedeelte van de route op hun gemak kunnen bekijken vanaf het water. Of gun uzelf een dag pauze en maak gebruik van het aanbod van de plezierboten om een hele dag te ontspannen aan boord.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Logo Elberadweg

Bewegwijzering

De hele route is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de Elberadweg.

tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

De beste punten om deze fietsroute op te pakken, zijn Hamburg Hbf, Lüneburg Hbf (via de fietsroute 'Alte Salzstzraße’ naar Lauenburg (Elbe)), Hitzacker (Elbe), Stade, Cuxhaven, Boizenburg en Wittenberge.

In de vakantieregio Altes Land rondom Stade biedt de Elbe-Radwanderbus, waarvan de route parallel loopt aan de populairste langeafstandsfietsroute van Duitsland, in het weekend en op feestdagen een goede mogelijkheid om onderweg een stukje de bus te nemen. Zo kunt u tijdens het fietsen langs de Elbe even bijkomen van alle inspanningen.

Bijzonderheden op deze fietsroute

De Elbe is een grotendeels natuurlijke rivier waarop eb en vloed, hoog en laag water grote invloed hebben. Dit heeft ook gevolgen voor de tijden waarop de veerboten varen, en voor het gebruik van waterkeringen, dijken en dijkweringen. Onderweg over de dijken langs de Elbe wordt u begeleid door schapen, die hier bijdragen tot het onderhoud van de dijken. In Hamburg kunt u vanaf Cranz tot aan de aanlegsteigers probleemloos gebruikmaken van de veerboten van de HVV en zo de stad op uw gemak vanuit een heel ander perspectief bekijken.
 

Uw aanspreekpartner voor deze fietsroute

Koordinierungsstelle Elberadweg Nord c/o Herzogtum Lauenburg Marketing und Service GmbH

Elbstraße 59
21481 Lauenburg/Elbe
Telefoon: +49 (0) 4542 / 856862

naar de websiteE-mail schrijven