Ems, © Emsland Touristik GmbH
© Emsland Touristik GmbH

EmsRadweg

Stijging
680 m
Daling
819 m
Afstand
378 km
hoogste punt
139 m
Traject voor
Toerfiets
Soort tocht
Route
Geschikt voor
Kinderen

Van het Sennezand naar het Noordzeestrand – de fietsroute 'EmsRadweg' volgt de loop van de rivier de Eems, die in Duitsland 'Ems' heet, van de bron in Hövelhof in Noordrijn-Westfalen tot aan de monding in Oost-Friesland over een lengte van ca. 380 kilometer.

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

Het is op zich al een bijzondere belevenis om de loop van een rivier te volgen van de bron tot aan de monding. De EmsRadweg loopt van Hövelhof in de Senne, een landschap in Noordrijn-Westfalen, naar de monding van de Eems in de Noordzee in Emden.

Op deze fietsroute kunt u precies volgen hoe de Eems op zijn weg naar de Noordzee verandert van een smal riviertje in een steeds breder wordende stroom. Terwijl de Eems op sommige plaatsen nog precies zo is als hij altijd is geweest, is op andere plaatsen de natuur aan het water in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. In zijn benedenloop verandert de Eems van een klein riviertje in een stroom met scheepvaartverkeer. Maar als er een oceaanreus van de Meyer Werft naar de Eems wordt getransporteerd, moet de rivier desondanks worden opgestuwd om de diepgang van het schip aan te kunnen.

Op de EmsRadweg fietst u bijna overal vlak langs het water. De kleine steden aan de rivier zijn daarbij altijd de moeite waard om even van de fietsroute af te wijken.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Logo Emsradweg

Bewegwijzering

De hele fietsroute is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de EmsRadweg

tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

Met de auto:
Het startpunt van de EmsRadweg bevindt zich ca. 7 kilometer buiten Hövelhof. U kunt uw auto gratis voor een aantal dagen parkeren bij het treinstation van Hövelhof of ca. 150 meter verder in de Bahnhofstraße tussen het politiebureau en het stadhuis.

Met de trein:
De EmsRadweg is bereikbaar via twee assen van het Duitse spoorwegnet: Zowel treinen van de Nordwestbahn als van de Deutsche Bahn stoppen regelmatig op aan de route gelegen stations (meenemen van fietsen mogelijk).

Startpunt: Wie de hele EmsRadweg wil afleggen, kan zijn fietstocht het beste beginnen bij het informatiecentrum EmsQuellen in Hövelhof. Wie een kortere afstand wil rijden, kan de fietsroute in meer dan 25 plaatsen langs de EmsRadweg die een treinstation hebben, gemakkelijk oppakken.

Bijzonderheden

Veerboot over de Eems:
De veerboot 'Ditzum’ verbindt de gelijknamige plaats op de linker oever van de Eems met het bij de stad Emden behorende plaatsje Petkum.
Informatie over de vaartijden en prijzen kunt u vinden op de website van het district Leer.

Afsluiting Friesenbrücke:
De Friesenbrücke bij Weener blijft voorlopig afgesloten. Als alternatief kan de Eems momenteel alleen worden overgestoken in Papenburg en bij Leer.
Deze fietsroutes dienen voorlopig als alternatief voor het betreffende gedeelte van de EmsRadweg:

  • Als u uit het zuiden komt, kunt u tot Weener op de EmsRadweg blijven. Hiervandaan rijdt u over de Internationale Dollard Route links van de Eems verder tot Bingum (ten westen van Leer), waar u weer uitkomt op de originele route van de EmsRadweg.
  • Als u uit het noorden komt, kunt u eveneens op de EmsRadweg blijven tot u ter hoogte van Weener bent (in Hilkenborg). Hiervandaan rijdt u over de Deutsche Fehnroute rechts van de Eems verder naar Papenburg, waar u weer uitkomt op de EmsRadweg.

Op vele plaatsen langs de fietsroute vindt u aanwijzingsborden.
Een overzichtskaart van het betreffende gedeelte vindt u hier.

Tips voor literatuur

Fietsgids: EmsRadweg
Schaal: 1:50.000
Esterbauer Verlag
9e druk 2015
ISBN: 978-3-85000-466-4
 

Uw aanspreekpartner voor deze fietsroute

Emsland Tourismus GmbH

Ordeniederung 1
49716 Meppen
Telefoon: +49 (0) 5931 / 9250900

naar de websiteE-mail schrijven