Grafschaft Bentheim Nordhorn, © EUREGIO / Jurjen Drenth
© EUREGIO / Jurjen Drenth

Grafschafter Fietsentour

Stijging
687 m
Daling
688 m
Afstand
212 km
hoogste punt
83 m
Traject voor
Toerfiets
Duur van de tocht
Meerdaagse tocht
Soort tocht
Rondrit
Geschikt voor
Kinderen

Ontdek op deze 220 kilometer lange fietsroute hoe afwisselend het landschap in het Graafschap Bentheim is: zandsteenrotsen en uitgestrekte bossen in het zuiden, veenland in het noorden en licht heuvelachtige gebieden in het westen. En tussendoor is er langs de kanalen en de Vechte, het Duitse gedeelte van de Overijsselse Vecht, van alles te beleven: kasteel Bentheim, kunstwegen, boottochten ...

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

Ontdek op deze 220 kilometer lange fietsroute hoe afwisselend het landschap in het fietsvriendelijke Graafschap Bentheim is. U kunt het beste van start gaan in Bad Bentheim. Vanaf het kasteel in Bad Bentheim, de grootste hoogteburcht van Nedersaksen, fietst u omlaag naar het kuurcentrum met de Bentheimer Mineraltherme. Door het Bentheimer Wald rijdt u vervolgens naar Schüttorf met zijn historische raadhuis met trapgevel. Over rustige wegen fietst u verder naar de vroegere textielstad Nordhorn. Musea over de textielgeschiedenis, het dierenpark, een boottocht over de Vechtesee – dat mag u zich niet laten ontgaan.
Hierna volgt een idyllisch gedeelte langs het kanaal zonder auto's via Löhne, langs het recreatiemeer naar Wietmarschen met zijn voormalige meisjesinternaat. U fietst langs uitgestrekte veengebieden en langs het kanaal rustig verder richting Emlichheim. Rechts en links van de weg ontdekt u iedere keer weer 'kunstwegen'-objecten. 'kunstwegen’ is een openluchtmuseum met hedendaagse kunst langs de 225 kilometer lange Vechtetalroute.
Door agrarische gebieden fietst u vervolgens via Wielen naar Itterbeck, langs de historische gebouwen van het 'Hof für Heimatpflege' en over de hei verder naar Wilsum. Nu wordt het landschap wat heuvelachtig en is het als gemaakt voor de vele watermolens die u op uw fietsroute vanaf Wilsum rondom Uelsen zult ontdekken. In het openluchtmuseum 'Bronzezeithof' maakt u een reis naar de tijd van 4.000 jaar geleden.
Door bossen en heidegebieden fietst u over rustige wegen naar de heerlijkheid Lage met zijn burchtruïne en oude watermolen. In Neuenhaus steekt u met de kabelpont op eigen kracht de Dinkel over. Hiervandaan loopt de fietsroute via het molenpark Veldhausen naar het grenspad tussen Nordhorn en Denekamp.
Tussen weilanden en akkers door fietst u naar Gildehaus. U komt langs de Ostmühle en door de Bürgergarten en bereikt via een holle weg en het Fürstlicher Wald het klooster Bardel. Vervolgens brengt de fietsroute u naar het Gildehauser Venn, een uitgestrekt veen- en heidegebied.
Kasteel Bentheim ligt nu alweer voor u. Nog een korte klim en u bent weer terug op de plek waar u met de Grafschafter Fietsentour begon.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Speciale tip

"Tak onderweg van Georgsdorf naar Emlichheim even af van het kanaal naar Bathorn en geniet op het kunstwegen-object 'Ein Weg durch das Moor' ('Een weg door het veen') van de Zwitserse kunstenaars Fischli/Weiss van de rust en de natuur midden in het veenmoeras. Over een plankenpad kunt u tot ver in het veenmoeras komen. Intensiever kun je de natuur en het hoogveen niet beleven."

Ruth Jansen-Diekel, Graafschap Bentheim Tourismus e.V.
 

Onderweg op de Grafschafter Fietsentour

Bewegwijzering

De hele route is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de Grafschafter Fietsentour.

Tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

Met de trein is deze fietsroute bereikbaar via de stations Bad Bentheim en Lingen. Hiervandaan brengt de Grafschafter Fietsenbus u in de weekends en in schoolvakanties naar het betreffende start- en eindpunt.

Bijzonderheden op deze fietsroute

Van mei tot oktober kunt u uw fiets in Neuenhaus met de kabelpont 'Haal over' van de ene oever naar de andere brengen. Deze pont heeft geen motor. Aangedreven door uw eigen spierkracht glijdt hij over het water van de Dinkel. Bij hoogwater wordt er een alternatieve route aangegeven.