fietsen in Rapsfeld, © Tourismusverband Osnabrücker Land e.V./ Dieter Schinner
© Tourismusverband Osnabrücker Land e.V./ Dieter Schinner

Hase-Ems-Tour

Traject voor
Toerfiets
Duur van de tocht
Meerdaagse tocht
Soort tocht
Rondrit
Geschikt voor
Kinderen

Sinds de laatste ijstijd geven de rivieren Hase en Ems – die in Nederland 'Eems' heet – de richting aan waarin u de naar deze rivieren genoemde fietsroute tegenwoordig kunt afleggen. De Hase-Ems-Tour is een langeafstandsfietsroute met een lengte van 328 kilometer waarop u van begin tot eind wordt begeleid door een bijzondere natuur, toeristische attracties en mooie landschappen.

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

U kunt uw fietstocht het beste beginnen in Melle, want daar ontspringt de Hase en bent u er dus als het ware van het begin af aan bij. Nauwelijks begonnen heeft de route alweer een natuurverschijnsel voor u in petto: in het vlakke landschap deelt de Hase zich in tweeën, waarna hij deel uitmaakt van twee verschillende riviersystemen (Ems en Weser). Deze bifurcatie, zoals dit verschijnsel heet, is in Europa vrijwel uniek.
In het aangrenzende vakantiegebied Bissendorf wacht u vervolgens een prachtige omgeving en kunt u onder andere even van de fietsroute afwijken naar verschillende sprookjesachtige burchten.
Vooral in Osnabrück, het historische en culturele centrum van het Osnabrücker Land, is het de moeite waard om wat langer te blijven. Hiervandaan gaat de route verder in noordelijke richting en loopt hij door het beschermde natuurgebied Haseniederung naar de vroegere lakenstad Bramsche.
Op deze rustige fietsroute komt u vervolgens in het recreatiegebied Alfsee en ontdekt u het mooie Artland met zijn vruchtbare grond, die het te danken heeft aan de ligging in de binnendelta van de Hase. Naast architectonisch bijzondere traditionele boerderijen zijn hier ook tal van historische monumenten te bewonderen. Nadat u Quakenbrück bent gepasseerd, is uw fietstocht door het Osnabrücker Land weliswaar ten einde, maar de idyllische fietsroute 'Hase-Ems-Tour' nog lang niet. Op het volgende gedeelte van de route komt u in het Hasetal met zijn karakteristieke natuur en recreatiemogelijkheden zoals het maken van een kanotocht of een ritje met een stoomlocomotief. Ook de geschiedenis en de structuur van de plaatsen Löningen, Herzlake en Haselünne zijn nauw verbonden met de rivier de Hase.
In Meppen met zijn historische binnenstad moet u dan afscheid nemen van de Hase, die hier uitmondt in de Ems. U kunt zich nu gaan verheugen op Lingen, een mooie stad in het Emsland, die bij Hanekenfähr een bezienswaardige waterval heeft.
Als u in Rheine uiteindelijk het eindpunt van de Hase-Ems-Tour hebt bereikt, zult u beslist enthousiast zijn over deze langeafstandsfietsroute en zin hebben gekregen in meer.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Onderweg op de fietsroute 'Hase-Ems-Tour'

Bewegwijzering

De hele route is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de Hase-Ems-Tour.

Tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

Het startpunt van deze fietsroute is Osnabrück, de stad van de Vrede van Westfalen. In dagetappes van 45 – 55 kilometer fietst u door idyllische landschappen langs de Hase zonder veel verkeer tegen te komen.
Treinstations aan de fietsroute vindt u in Bramsche, Bersenbrück, Quakenbrück, Meppen, Lingen en Rheine.