Fietsen in de regio Hannover
© Hannover Marketing & Tourismus GmbH / Christian Wyrwa

Kulturroute – door en rondom Hannover

Stijging
1327 m
Daling
1328 m
Afstand
422 km
hoogste punt
220 m
Traject voor
Toerfiets
Duur van de tocht
Meerdaagse tocht
Soort tocht
Rondrit
Geschikt voor
Kinderen

De ca. 800 kilometer lange 'Kulturroute' verbindt culturele hoogtepunten en andere mooie locaties zoals de Herrenhäuser Gärten (of vertaald in het Nederlands: de 'tuinen van Herrenhausen'), slot Celle en het klooster Loccum met de UNESCO-Werelderfgoedlocaties in Hildesheim en Alfeld. De goede aansluitingen op het spoorwegnet maken het mogelijk om een groot aantal etappes van deze fietsroute te combineren met het reizen per trein.

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

Hannover en omgeving hebben veel te bieden. Zoveel, dat er een fietsroute met maar liefst 15 etappes is opgezet. Deze brengen een verbinding tot stand tussen het rijke culturele aanbod van de metropool en de in een rivieren-, heide- en merenlandschap gelegen steden in de omgeving. De etappes kunnen naar eigen inzicht worden gecombineerd en gevarieerd. Daardoor biedt de Kulturroute optimale voorwaarden voor dagtochten.

Hannover is een ideaal uitgangspunt voor fietstochten in het gebied tussen de Weser, Leine en Aller. Een mooi landschap, fantastische culturele locaties en prachtige steden. Er is veel te ontdekken:  bijvoorbeeld de vakwerkstad Celle met zijn prachtige slot, het neogotische slot Marienburg en slot Bückeburg met zijn mausoleum en vorstelijke rijschool, de Coppenbrügger waterburcht en het in de stijl van de Weserrenaissance gebouwde slot Landestrost.

Tal van kerken en kloosters bieden gelegenheid om behalve aan de lichamelijke ook aan de geestelijke gezondheid te werken. Daartoe behoren twee Werelderfgoedlocaties in Hildesheim, de St. Martini-Kirche met mausoleum in Stadthagen en de kloosters in Loccum, Walsrode en Wienhausen.

Het aanbod aan interessante musea is enorm en op zich al een reis waard.
Tegelijkertijd is er ook gedacht aan rust en ontspanning, want de fietsroute loopt door mooie cultuurlandschappen en naar natuurmonumenten zoals de grootste zwerfsteen van Nedersaksen.

Ook brengt hij u naar het Steinhuder Meer, dat met een oppervlakte van ca. 32 km² het grootste meer is in het noordwesten van Duitsland.
Wie van goede chocola houdt, kan zijn hart ophalen op een uitstapje naar het SchokoMuseum in Peine.

Ook liefhebbers van festivals komen niets te kort, want zij kunnen kiezen tussen een uitvoering in de openlucht van het sprookje van de rattenvanger van Hamelen in het centrum van Hameln en het domfestival in Bad Gandersheim.

In de hoofdstad van Nedersaksen zelf worden onder andere evenementen gehouden in de Herrenhäuser Gärten en vindt ieder jaar het Maschseefest plaats.

Bijzonder praktisch: Wie een van de dagetappes fietst, kan na afloop terug met de trein en onderweg op een ontspannen manier plannen maken voor de volgende etappe van de fietsroute.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Speciale tip

Weet u hoe chocola ontstaat?

In het chocolade-atelier bij Rausch SchokoLand in Peine kunt u het zelf zien – en uitproberen. Want in kleine groepjes kunt u hier uw eigen chocola maken. In het begin is de chocola nog warm en vloeibaar, zodat je hem kunt gieten.

Naar eigen wens combineert u fijne melkchocola of pure chocola met verschillende ingrediënten: noten, amandelen, gekleurde chocoladedragees, vruchten, enz. Uit twaalf verschillende ingrediënten kunt u kiezen welke u de lekkerste vindt.

Als uw creatie klaar is, mag u hem meenemen: twee grote tabletten van 250 g om zelf op te eten of als bijzonder cadeau aan iemand anders te geven.
Aanmelding en informatie op +49 (0)5172 – 9492610. Het aantal deelnemers bedraagt minimaal tien en maximaal twintig.
 

Impressies

Logo Kulturroute

Bewegwijzering

De hele fietsroute is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de Kulturroute.

tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

Treinstations: Hannover, Hildesheim, Bad Gandersheim, Elze, Hamelen, Stadthagen, Neustadt am Rübenberge, Schwarmstadt, Walsrode, Celle en Peine. Alle vermelde stations liggen in steden waar dagetappes van de fietsroute starten en eindigen.

In sneltreinen kunnen fietsen alleen worden meegenomen op reservering. In de regionale treinen van de Deutsche Bahn kunnen fietsen – voor zover er plaats is – ook worden meegenomen zonder reservering.

Nadere informatie over afwijkende regelingen is telefonisch verkrijgbaar op: +49 (0) 511 / 5909000.

Bijzonderheden op deze fietsroute

Landschappelijk mooi gelegen wegen verbinden 26 culturele 'highlights', twee gedenkplaatsen en meer dan 120 toeristische bestemmingen met de prachtige historische binnensteden in het gebied van het intercommunale samenwerkingsverband 'Netzwerk Erweiterter Wirtschaftsraum Hannover'.  

De met rode bordjes gemarkeerde hoofdroute loopt tot aan de Aller in het noorden, tot in het Weserbergland in het westen en tussen de bergketens Süntel en Ith terug naar de Leine in het zuiden. Fietsers kunnen zo vanuit Hannover een tocht maken via Hildesheim, Bad Gandersheim, Alfeld, Elze, Hamelen, Bückeburg, Stadthagen, Neustadt am Rübenberge, Schwarmstedt en Celle. Nienburg/Weser, Walsrode, Peine, slot Hämelschenburg en de twee gedenkplaatsen Ahlem en Bergen-Belsen zijn te bereiken via de met groene en blauwe bordjes gemarkeerde alternatieve en aanvullende fietsroutes.

Goede aanleidingen voor een fietstocht over de Kulturroute zijn er volop. In het fietsseizoen van april tot oktober vinden er langs de route tal van evenementen plaats. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan concerten in kastelen, kerken en tuinen, theatervoorstellingen en musicals, interessante tentoonstellingen en spectaculaire vuurwerkshows.

Tips voor literatuur

Informatiepakket (tegen betaling van een kleine bijdrage) met een brochure op praktisch fietstasformaat met etappebeschrijvingen, een groot aantal tips en 15 gedetailleerde etappekaarten

Schaal: 1:75.000
Uitgever: Netzwerk Erweiterter Wirtschaftsraum Hannover
1e druk 2014

Uw aanspreekpartner voor deze fietsroute

Hannover Region

Höltystraße 17
30171 Hannover
Telefoon: 0511-61622503

E-mail schrijven