Vechtetalroute, © TMN/Thorsten Brönner
© TMN/Thorsten Brönner

kunstwegen-Vechtetalroute

Stijging
502 m
Daling
601 m
Afstand
227 km
hoogste punt
106 m
Traject voor
Toerfiets
Soort tocht
Route
Geschikt voor
Kinderen

De maan van Capri, een Westfaals kunstenaarsdorp, een Nederlandse Hanzestad, veengebieden, bossen, kanalen en een afwisselend landschap. Dit alles en spectaculaire kunst komt u tegen op de 225 kilometer lange fietsroute 'Vechtetalroute' (Vechtdalroute) van Darfeld door het Graafschap Bentheim naar Zwolle.

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

De Vechtetalroute is een rustige, ontspannen en afwisselende fietsroute van vier of vijf dagen waarop van alles te beleven is en die de door de ADFC is geclassificeerd als 3-sterrenroute.

U start bij de bron van de Vecht bij Darfeld in de Baumbergen. Langs kasteel Darfeld en de Burloher Mühle rijdt u naar de bedevaartplaats Eggerode. Door het kunstenaarsdorp Schöppingen fietst u over rustige wegen tussen weilanden en akkers door naar Metelen. Hier passeert u het klooster van Metelen en Plaggemanns Mühle. Via de waterburcht Haus Welbergen en door Langenhorst rijdt u over een fietspad dat is aangelegd op vroeger spoorwegtracé, naar Wettringen.

Zonder gestoord te worden door autoverkeer fietst u tussen Haddorf en Ohne het Graafschap Bentheim binnen. Hier begint het project 'raumsichten’ met de spectaculaire installatie 'Laßnitz', een spoorwegbrug over de Vecht en de grens tussen Duitsland en Nederland. In Schüttorf kunt u na een eindje langs de oever van de Vecht te hebben gereden, even van de fietsroute aftakken naar Bad Bentheim met zijn indrukwekkende kasteel.

Daarna komt u langs nog meer 'raumsichten' in het Vechtetal en bereikt u vervolgens Nordhorn. Hier kunt u onder andere een rondvaart maken, shoppen op het Vechteinsel en een bezoek brengen aan het dierenpark. Vanaf hier begint het project 'kunstwegen', dat zijn oorsprong heeft in Nordhorn. Via klooster Frenswegen, door Neuenhaus en over de Spöllberg komt u weer uit in het Vechtetal, dat u volgt tot aan de zuidrand van het Bourtanger Moor. Hiervandaan fietst u door het vroegere krijgsgevangenenkamp Neugnadenfeld naar Emlichheim.

Langs de Vechte fietst u verder. U passeert de windmolen en de Vechtezomp in Laar, gaat de grens over en komt dan uit in Gramsbergen.
Na het levendige Hardenberg brengt de fietsroute u door het boerenland naar Mariënberg en vandaar door de bossen tussen Beerze en Ommen. Als u het landgoed Vilsteren voorbij bent, fietst u bijna zonder auto's tegen te komen door natuurgebieden langs de Vecht naar Dalfsen. De laatste kilometers van de fietsroute naar Zwolle lopen over de Vechtdijk. In deze stad met zijn vele cafés en natuurlijk nog meer kunstobjecten neemt u afscheid van de Vechtdalroute.

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Speciale tip

"kunstwegen met 'raumsichten': Misschien is het geen echte insider-tip meer, maar u moet het beslist hebben gezien en erlangs zijn gereden. 

kunstwegen is het grootste openluchtmuseum met hedendaagse kunst van Europa en is bovendien grensoverschrijdend. Op de Vechtetalroute tussen Nordhorn en Zwolle zijn er in de vrije natuur ruim 80 installaties en andere kunstobjecten te ontdekken, die hier tussen 1998 en 2000 zijn geplaatst. In 2012 is kunstwegen vanaf de grens met Noordrijn-Westfalen tussen het dorp Ohne en Nordhorn uitgebreid met ca. 20 kunstwerken van het project 'raumsichten'.

Een fietsroute rijden en onderweg 'outdoor-cultuur' beleven – in zekere zin toch iets voor een insider-tip. Meer informatie kunt u vinden op de website van kunstwegen."

Sonja Scherder, Graafschap Bentheim Tourismus e.V.
 

Logo Kunstwegen Vechtetal

Bewegwijzering

De hele route is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de kunstwegen-Vechtetalroute.

Tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

Als u met de trein reist, adviseren wij u uw fietstocht te starten op het station van Billerbeck in Duitsland of het station van Zwolle in Nederland.
Desgewenst sturen wij u ook graag een interessante fietsroute toe met een of twee overnachtingen van Zwolle via de Sallandse Heuvelrug naar Bad Bentheim. Van hieruit kunt u dan weer met de trein terug naar huis.

Bijzonderheden op deze fietsroute

In de buurt van Schüttorf en Nordhorn, waar de fietsroute direct langs de oever van de Vechte loopt, zijn er alternatieve routes aangegeven voor periodes waarin het water te hoog staat.

Van mei tot oktober kunt u in Neuenhaus met de kabelpont 'Haal over' van de ene kant van de Dinkel overvaren naar de andere kant. Deze pont heeft geen motor. Aangedreven door uw eigen spierkracht glijdt hij over het water van de Dinkel – en dat over een lengte van 72 meter. Hetzelfde geldt voor Laar. Hier kunt u met de kabelpont 'Fähr Harm' van de ene kant van het water naar de andere komen.

Bij hoogwater wordt er bij allebei de kabelponten een alternatieve route aangegeven.

Tips voor literatuur

Fietskaart: Vechtetalroute/LF 16 in het Nederlands en het Duits
Schaal: 1:50.000
Uitgever: Graafschap Bentheim Tourismus e.V. 

Fietskaart met begeleidend boekje: Radwandern in der Graafschap Bentheim – mit Grafschafter Fietsentour
Schaal: 1:50.000
Bielefelder Verlag
10e druk 2017
ISBN 978-3-87073-792-4
 

Uw aanspreekpartner voor deze fietsroute

Grafschaft Bentheim Tourismus e.V.

NINO-Allee 2
48529 Nordhorn
Telefoon: +49 (0) 5921 / 961196

naar de websiteE-mail schrijven