Stade, © Tourismusverband LK Stade
© Tourismusverband LK Stade

Mönchsweg - mit Leib und Seele...

Afstand
2 km
Traject voor
Toerfiets
Soort tocht
Route
Geschikt voor
Kinderen

Op de Mönchsweg fietst u in de sporen van de missionarissen die het christendom naar het noorden brachten. De route leidt u over mooie wegen van Bremen door Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en Denemarken. Over een lengte van 190 kilometer ontsluit deze fietsroute het Noord-Duitse landschap van de Weser tot aan de Elbe.

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

Vanaf de St. Petri Dom in Bremen bereikt u via het Bürgerpark al snel het groene landschap van de Wümmeniederung. De vochtige weiden van dit natuurgebied verbinden Bremen met het schilderachtige kunstenaarsdorp Fischerhude. Hiervandaan loopt de Mönchsweg door de Wümme-Wieste-Niederung naar de Zevener en Stader Geest. Het bekijken waard zijn de twee oude kloosters in Zeven en Harsefeld. Op een wandeling door het kloosterpark of de 'Garten der Steine' in Harsefeld krijgt u een beeld van de geschiedenis van dit stadje en zijn omgeving.

Fascinerend is het gedeelte van de fietsroute dat loopt door het Altes Land, het grootste fruitteeltgebied van Noord-Europa. Afhankelijk van het seizoen vormen de bomen hier één bloesemzee of hangen ze vol met fruit.  Vanaf de dijk van de Elbe ziet u de grootste schepen ter wereld langsvaren. De haven- en Hanzestad Stade heeft zijn middeleeuwse charme tot op heden bewaard. Met zijn vakwerkhuizen en vele cafés heeft deze stad een hoge verblijfskwaliteit. Door veen- en marslanden loopt de fietsroute verder naar de veerboot van Wischhafen naar Glückstadt. Na het oversteken van de Elbe fietst u vervolgens door Glückstadt heen. Langs de Stör, via Krempe, Wilster en Itzehoe bereikt u de keramiekstad Kellinghusen. Door het landschap van de Holsteinische Schweiz met zijn idyllische meren gaat de route dan naar Neustadt in Holstein en Grömitz aan de Oostzeekust en tenslotte via Oldenburg in Holstein en Heiligenhafen naar Puttgarden op het Oostzee-eiland Fehmarn. In Denemarken loopt de fietsroute als Munkevejen verder van Rödby naar Roskilde.

De Mönchsweg verbindt natuur met cultuur en is een genot voor lichaam en geest. In de fietspelgrimspas kunnen herinneringen aan kerken en andere locaties op de Mönchsweg worden verzameld. Deze pas (in het Duits: 'Radpilgerpass') is gratis verkrijgbaar bij de toeristische informatiebureaus op de route.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Speciale tip

Op het ca. 5.000 m2 grote Stapeler Kräuterfeld worden er door hobbytuinders en kruidenliefhebbers uit Stapel ongeveer 100 verschillende kruiden gekweekt, die hier kunnen worden bezichtigd en geplukt, maar vooral bedoeld zijn voor bijen, hommels, vlinders, enz. In het dorp worden er door drie imkers ca. 12 bijenvolken gehouden. Bij een kleine verkoopstand zijn er gedroogde kruiden, kruidenextracten, zakjes met zaden en honing uit de bij het Stapeler Kräuterfeld behorende kleine Bioland-imkerij te koop.  

Logo Mönchsroute

Bewegwijzering

De hele fietsroute is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de Mönchsweg - mit Leib und Seele....

Tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

Bremen, treinstation
Harsefeld, treinstation
Stade, treinstation
Himmelpforten, treinstation
Elbe-Radwanderbus: recreatiebus met fietsaanhanger, die (van april tot 3 oktober) in de weekends en op feestdagen in de vakantieregio Altes Land rijdt tussen Harsefeld en het Natureum Niederelbe.

Bijzonderheden

Vertrek van de veerboot Glückstadt-Wischhafen ca. iedere 30 minuten. De oversteek duurt ca. 25 minuten.

Tips voor literatuur

Bikeline fietsgids: Mönchsweg
Schaal 1:50.000
Esterbauer- Verlag
1e druk 2014
ISBN 978-3-85000-497-8
 

Uw aanspreekpartner voor deze fietsroute

Geschäftsstelle Mönchsweg

Grasweg 35
24118 Kiel
Telefoon: +(49)431/ 128 508 73

E-mail schrijven