Mountainbikers op een enkel parcours, © Maruba b.V. Sports Publishers
© Maruba b.V. Sports Publishers

Mountainbikeroute L4 Himmel & Hölle-Tour

Stijging
1389 m
Daling
1388 m
Afstand
52 km
hoogste punt
619 m
Traject voor
Mountainbike
Moeilijkheidsgraad
zwaar
Duur van de tocht
Dagtocht
Soort tocht
Rondrit

De naam is veelzeggend: deze zware fietsroute over bergen en door dalen brengt u naar de hemel en de hel. Als u er oog voor hebt, ontdekt u langs de weg veel indrukwekkende getuigenissen van de historische mijnbouw in de Oberharz.

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

Vanaf het startpunt in Lautenthal volgt u de Hauptstraße naar het einde van de bebouwde kom en het fietspad langs de Innerste. Een korte trail, dan gaat u rechtsaf de weg naar Wolfshagen op en vervolgens linksaf een rotspad met steenslag boven het Innerstetal op.

Na ca. 4,5 kilometer loopt de mountainbikeroute naar rechts en fietst u steil omhoog over bos- en landwegen naar Schäderbaude en verder naar Wolfshagen. In Wolfshagen volgt u de borden en na de sportvelden rijdt u verder omhoog. Daarna volgt er een lange afdeling langs een steengroeve naar de rand van het bos.
Hier slaat u linksaf een veldweg op en na het kruispunt gaat u nog een keer naar links de asfaltweg langs de rand van het bos op tot aan de afslag Innerstetal.

Nu slaat u rechtsaf en steekt u de Innerste en de provinciale weg over naar een korte trail omhoog. Daarna slaat u weer linksaf en rijdt u langs de rand van het bos door het Papental omhoog. Over een pad met steenslag daalt u vervolgens af naar de Innerstestausee, waar u op het asfalt aan de achterkant van het stuwmeer een beetje kunt herstellen.
Na ca. 3,4 kilometer slaat u rechtsaf en brengt de mountainbikeroute u over een met steenslag verhard pad omhoog naar de Schnapsplatz en dan linksaf de Kammweg op. Daarna steekt u de provinciale weg en de Große Wulpke over.

Na ca. 1,8 kilometer bergafwaarts slaat u op de kruising rechtsaf. Daarna rijdt u rechtdoor. Volg dan de trail die op de grote dubbele kruising links bergopwaarts loopt, en rijd naar het plaatsje Wildemann.
U volgt de borden tot het begin van de bebouwde kom, slaat dan linksaf en rijdt over een asfaltweg bergopwaarts en daarna afwisselend over singletracks en bospaden boven de weg door het dal. Rijd op deze mountainbikeroute vooral bij regen voorzichtig op de singletracks! De afdaling naar het Innerstetal en het vervolg van de route parallel aan de weg door het dal langs Hütschental brengen u terug naar Lautenthal en door deze plaats naar het startpunt.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Onderweg op de mountainbikeroute L4 Himmel & Hölle-Tour

Bewegwijzering

De hele route is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de Volksbankarena Harz en de aanduiding L4 (zwarte categorie).

Tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

Vanaf het treinstation van Langelsheim aan de noordelijke rand van de Harz met bus 831 naar Lautenthal. Uitstappen bij de halte Silberhütte.

Bijzonderheden op deze fietsroute

Het startpunt van deze mountainbike-rondweg bevindt zich in Wildemann (38709) bij het toeristische informatiebureau aan de Bohlweg 5.
Het is ook mogelijk om de route te beginnen bij de Schäderbaude – 51°53'52.9"N 10°18'22.2"E – na het verlaten van de bebouwde kom van Wolfshagen richting Lautenthal.