De oude Harburger Elbbrücke alleen voor fietsers, © Touristikverband Landkreis Rotenburg zwischen Heide und Nordsee e.V.
© Touristikverband Landkreis Rotenburg zwischen Heide und Nordsee e.V.

Radfernweg Hamburg-Bremen

Afstand
315 km
Traject voor
Toerfiets
Soort tocht
Route
Geschikt voor
Kinderen

De langeafstandsfietsroute 'Radfernweg Hamburg-Bremen' verbindt Hamburg en Bremen, de bekendste Hanzesteden van Noord-Duitsland, met elkaar en leidt u door een typisch Noord-Duits landschap met riviervlaktes, licht glooiend geestland en grote bosgebieden. Onderweg nodigen idyllische plaatsjes u uit om ze op uw gemak te komen ontdekken.

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

Na de start bij het centraal station van Bremen loopt deze langeafstandsfietsroute door het Stadtwald, langs het Universum Science Center en door het Blockland en de Wümmeniederung naar de kunstenaarskolonie Fischerhude. U passeert de kleine plaatsjes Buchholz, Wilstedt en Vorwerk en komt door Nartum met het 'Haus Kreienhoop', waar de in 2007 overleden schrijver Walter Kempowski heeft gewoond. Geschikte plekken voor een tussenstop zijn ook het 'Melkhus', een melkrestaurant dat van mei tot oktober geopend is, en de kleine motorisch aangedreven molen in de kern van het dorp.

Ontdek daarna de binnenstad van Zeven met zijn kunstobjecten en zijn klooster en musea. Door de vlakte van de rivier de Oste loopt de fietsroute verder naar Sittensen, waar de Mühlenteich en de daaraan gelegen watermolen mooie fotomotieven zijn. Na het passeren van het jachtslot Burgsittensen komt u in het natuur- en vogelreservaat Tister Bauernmoor, dat het ontdekken waard is.

Vervolgens fiets u langs veengronden en akkers, komt u langs de historische kern van Heidenau en fietst u over de oude heerbaan van Napoleon naar de Büntberg. Nadat u hier de kasseienstrook (ca. 400 meter) achter u hebt gelaten, wordt u beloond met een weids uitzicht over de Dohrener Heide, waarna de fietsroute u naar Hollenstedt brengt, de woonplaats van de overleden Duitse bokslegende Max Schmeling.

Voor de poorten van Hamburg begint in het staatsbos Rosengarten het 'alpine’ gedeelte van deze fietsroute met een groot aantal heuvels. Vlak voor Sieversen bereikt u het hoogste punt van de route op ca. 133 meter boven de zeespiegel. Wij raden u aan om voordat u aankomt in de Vrije en Hanzestad Hamburg, eerst nog een bezoek te brengen aan het openluchtmuseum 'am Kiekeberg' of het wildpark 'Schwarze Berge'.

In Hamburg fietst u door het oude gedeelte van de stad en passeert u de Alte Harburger Elbbrücke. Waarschijnlijk begrijpt u nu waarom Hamburg ook wel 'Venetië van het noorden’ wordt genoemd. Na het oversteken van de Elbe brengt de fietsroute u door nog een aantal stadsdelen naar het centrum en het eindpunt, het centraal station van Hamburg. Hier kunt u uw tocht beëindigen of de stad gaan verkennen.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Logo Radfernweg Hamburg Bremen

Bewegwijzering

De hele fietsroute is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de Radfernweg Hamburg-Bremen.

Speciale tip

Kunstenaarsdorp Fischerhude

Langs de met kinderhoofdjes verharde straten staan hoge eiken en oude houten bruggen en bruggetjes overspannen de armen van de Wümme. Vrijwel geen enkele bezoeker kan de charme van dit idyllische en authentieke plaatsje weerstaan. Dat gold ook voor de landschapsschilder Otto Modersohn, die zich hier vestigde.
 

tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

Voor de heen- en terugreis zijn de tussen Hamburg en Bremen rijdende metronom (stopt onderweg alleen op bepaalde stations) en de metronom-Regio (stopt onderweg op alle stations) ideaal. In de fietswagons (herkenbaar aan het fietssymbool op de trein) van de metronom is volop ruimte voor het meenemen van fietsen. Onderweg mag uw bagage niet op uw fiets blijven zitten en moet u uw fiets vastzetten.

metronom Kundenservice
ma t/m vr 7:30 tot 18:30 uur
Telefoon: +49 (0) 581 – 97 164-164
kundenzentrum@der-metronom.de

Bijzonderheden op deze fietsroute

Tister Bauernmoor
Dit beschermde natuurgebied is een van de bekendste rustplaatsen voor kraanvogels in het binnenland van Noordwest-Duitsland en is bovendien het broed- en leefgebied van 43 vogelsoorten en een rustplaats voor andere trekvogels. Vanaf de 6,50 meter hoge toren in het gebied en het ook met de rolstoel bereikbare uitkijkplatform hebt u een prachtig uitzicht op het veen. Zowel de toren als het uitkijkplatform zijn lopend bereikbaar en op zon- en feestdagen ook met het speciale treintje dat in het natuurgebied rijdt. In het informatiecentrum 'Haus der Natur’ is op zon- en feestdagen vanaf 14:00 uur onder andere zelfgebakken taart verkrijgbaar.

Moorbahn Burgsittensen e.V.
Hauptstraße 70, D-27419 Tiste
Telefoon: +49 (0)4282 – 911509

Tips voor literatuur en fietskaarten

Brochure: Radfernweg Hamburg-Bremen
Uitgever: AG Radfernweg Hamburg-Bremen
13e druk 2016

ADFC fietsgids: Radfernweg Hamburg-Bremen
Schaal: 1:50.000
Bielefelder Verlag (BVA)
1e druk 2014
ISBN: 978-87073-646-0

Bikeline fietsgids: Radfernweg Hamburg-Bremen
Schaal: 1:50.000
Esterbauer Verlag
1e druk 2014
ISBN: 978-3-85000-498-5
 

Uw aanspreekpartner voor deze fietsroute

Arbeitsgemeinschaft Radfernweg Hamburg – Bremen c/o Touristikverband Landkreis Rotenburg (Wümme) e.V

Harburger Str. 59
27356 Rotenburg (Wümme)
Telefoon: +49 (0) 4261 / 81960

E-mail schrijven