De langeafstandsfietsroute 'Radfernweg Hamburg-Bremen' verbindt Hamburg en Bremen, de bekendste Hanzesteden van Noord-Duitsland, met elkaar en leidt u door een typisch Noord-Duits landschap met riviervlaktes, licht glooiend geestland en grote bosgebieden. Onderweg nodigen idyllische plaatsjes u uit om ze op uw gemak te komen ontdekken.
Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden
Na de start bij het centraal station van Bremen loopt deze langeafstandsfietsroute door het Stadtwald, langs het Universum Science Center en door het Blockland en de Wümmeniederung naar de kunstenaarskolonie Fischerhude. U passeert de kleine plaatsjes Buchholz, Wilstedt en Vorwerk en komt door Nartum met het 'Haus Kreienhoop', waar de in 2007 overleden schrijver Walter Kempowski heeft gewoond. Geschikte plekken voor een tussenstop zijn ook het 'Melkhus', een melkrestaurant dat van mei tot oktober geopend is, en de kleine motorisch aangedreven molen in de kern van het dorp.
Ontdek daarna de binnenstad van Zeven met zijn kunstobjecten en zijn klooster en musea. Door de vlakte van de rivier de Oste loopt de fietsroute verder naar Sittensen, waar de Mühlenteich en de daaraan gelegen watermolen mooie fotomotieven zijn. Na het passeren van het jachtslot Burgsittensen komt u in het natuur- en vogelreservaat Tister Bauernmoor, dat het ontdekken waard is.
Vervolgens fiets u langs veengronden en akkers, komt u langs de historische kern van Heidenau en fietst u over de oude heerbaan van Napoleon naar de Büntberg. Nadat u hier de kasseienstrook (ca. 400 meter) achter u hebt gelaten, wordt u beloond met een weids uitzicht over de Dohrener Heide, waarna de fietsroute u naar Hollenstedt brengt, de woonplaats van de overleden Duitse bokslegende Max Schmeling.
Voor de poorten van Hamburg begint in het staatsbos Rosengarten het 'alpine’ gedeelte van deze fietsroute met een groot aantal heuvels. Vlak voor Sieversen bereikt u het hoogste punt van de route op ca. 133 meter boven de zeespiegel. Wij raden u aan om voordat u aankomt in de Vrije en Hanzestad Hamburg, eerst nog een bezoek te brengen aan het openluchtmuseum 'am Kiekeberg' of het wildpark 'Schwarze Berge'.
In Hamburg fietst u door het oude gedeelte van de stad en passeert u de Alte Harburger Elbbrücke. Waarschijnlijk begrijpt u nu waarom Hamburg ook wel 'Venetië van het noorden’ wordt genoemd. Na het oversteken van de Elbe brengt de fietsroute u door nog een aantal stadsdelen naar het centrum en het eindpunt, het centraal station van Hamburg. Hier kunt u uw tocht beëindigen of de stad gaan verkennen.