Fietsen, © Jörg Guhn/ Jörg Guhn
© Jörg Guhn/ Jörg Guhn

Radroute der Megalithkultur

Traject voor
Toerfiets
Duur van de tocht
Meerdaagse tocht
Soort tocht
Route
Geschikt voor
Kinderen

Het eerste imposante bouwwerk zal u meteen al verwonderen: Zijn deze stenen verplaatst door normale mensen? Hoe hebben ze dat gedaan en waarom al die moeite? Op deze fietsroute langs mystieke en oude gewijde plaatsen maakt u een reis door de tijd naar de mysterieuze wereld van onze voorvaderen.

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

Voordat we onze tocht in oostelijke richting naar de hunebedden beginnen, nemen we een kijkje in de Friedenssaal van het raadhuis van de Vrede van Westfalen in de gezellig drukke historische binnenstad van Osnabrück. Aan de rand van de stad komen we al bij de verbazingwekkend grote stenen graven. Het is goed om hier even te pauzeren, want hierna kent de fietsroute een behoorlijke klim. Het mooie uitzicht doet ons de inspanning snel vergeten en als we even aftakken naar de Schelenburg, denken we daar al helemaal niet meer aan.  In noordelijke richting rijden we vervolgens naar de prachtig gerestaureerde kern van het plaatsje Ostercappeln. Van hieraf leidt de fietsroute ons tot voorbij Belm-Vehrte door het Wiehengebirge. In westelijke richting rijden we op Rulle af met het silhouet van zijn mooie kloostertoren. Daarna buigen we naar het zuiden en keren we door het lieflijke dal van de rivier de Nette nog een keer terug naar Osnabrück om daarna in noordelijke richting naar Wallenhorst en het Mittellandkanal te fietsen. Een bezichtiging van het met een prijs bekroonde lakenmuseum in Bramsche is een must; na het verlaten van deze stad ligt er veel natuur voor ons die wordt onderbroken door de leuke kleine stadjes Ankum en Bippen.

Na het passeren van de oude Hanzestad Fürstenau met zijn imposante kasteel rijden we in westelijke richting naar het Emsland. Aangekomen in het Emsland volgt u de fietsroute tot voorbij Meppen. Hier is het de moeite waard om het archeologiemuseum te bezichtigen: we verdiepen ons in de afgelopen millennia en maken een archeologische ontdekkingsreis. Vervolgens brengt de fietsroute ons naar de Hümmling. Het afwisselende boslandschap belooft ons ontspannen dagen. Een stukje van de route af bevindt zich tussen Sögel en Werpeloh de 'Steinkreis'. Deze is in 2002 tot stand gebracht door pater Matthäus, die hierbij werd geholpen door een boer en een bouwvakker, en is in 2004 gepresenteerd aan het publiek. Hij heeft een diameter van 32 meter en bestaat uit een binnen- en een buitenring. Ook passeren we het aan de route gelegen, in zijn oorspronkelijke toestand teruggebrachte vogelreservaat 'Theikenmeer' en het ruim 2.000 hectare grote Eleonorenwald in Vrees.
Een ander hoogtepunt op het gedeelte van de fietsroute naar Oldenburg is het recreatiegebied Thülsfelder Talsperre, dat is genoemd naar het grootste stuwmeer in het noordwesten en bij uitstek geschikt is om te ontspannen. In Cloppenburg moet u beslist een bezoek brengen aan het oudste openluchtmuseum van Duitsland. In de meer dan 50 oude gebouwen uit de periode van de 16e tot de 19e eeuw maakt u een reis door de tijd naar het dagelijkse leven van de mensen in deze regio.

Hierna gaat de fietsroute verder door het afwisselende landschap van het natuurpark Wildeshauser Geest, langs het beschermde natuurgebied Pestruper Gräberfeld, het grootste met heide begroeide veld met grafheuvels van Europa, naar het middeleeuwse Wildeshausen. Dit erkende luchtkuuroord aan het mooie riviertje de Hunte is rijk aan historische schatten. Hier moet u even de tijd nemen om de gebouwen te bekijken rondom de Alexanderkirche met zijn eetzaal, het 'Altes Amtshaus', dat nu in gebruik is als restaurant. Ook de Marktplatz met de markante trapgevel uit de bloeitijd van de gotiek en de steegjes die hierop uitkomen, zijn het bezichtigen waard. Langs het mooiste en ecologisch meest waardevolle gedeelte van de Hunte brengt de fietsroute u vervolgens naar Dötlingen, een oude kunstenaarskolonie met goed onderhouden boerenhuizen met rieten daken. De historische kern van dit plaatsje en het landschap eromheen zijn al sinds ca. 1900 een bron van inspiratie voor schilders. Een afwisselende en informatieve wandelroute met een lengte van 4-6 kilometer, het Huntepadd, verbindt de steile oevers van de rivier, het beukenbos, de kern van het plaatsje en de hunebedden die samen de 'Glaner Braut' vormen, met elkaar. Een aantal keren per jaar heten kunstenaars, tuinbouw- en horecabedrijven geïnteresseerde gasten van harte welkom bij het evenement 'Dötlinger Gartenkultour'.

Trek in een lekkere milkshake? Daarvoor kunt u terecht bij de familie Logemann in het 'Melkhus' in Bergedorf. Hierna gaat de fietsroute verder door een van de laatste Noord-Duitse oerbossen, de Hasbruch met zijn soms wel 1.000 jaar oude eiken. De indrukwekkende muren van de kloosterruïne dwingen iedereen die ze ziet, eerbied en bewondering af. Dit klooster werd in 1192 gesticht als boetedoening voor een onopgeloste moord op een van een kruistocht terugkerende Oldenburger graaf en ongeveer honderd jaar later overgenomen door de cisterciënzers. Het laatste hoogtepunt en het start- en eindpunt van deze fietsroute is de levendige, historische en buitengewoon fietsvriendelijke stad Oldenburg. In de kleine, bezienswaardige straatjes van deze stad kun je heerlijk rondlopen, eten en drinken en winkelen.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Onderweg op de Radroute der Megalithkultur

Speciale tip

Tip 1: In het uitgesproken aantrekkelijke landschap ten zuiden van Ankum bij Westerholte kunt u een goed gemarkeerde rondwandeling maken, waarop u langs een golfclub, over de hei en door dennenbossen komt. Op deze 3 kilometer lange wandeling kunt u op ontdekkingsreis gaan naar de jongste steentijd en komt u verschillende grafheuvels tegen die u zelfs aan de anders verborgen binnenkant kunt bekijken!

Tip 2: Een bijzonder mooie plek is de Hünengräberstraße in het natuurpark Hümmling (station 16).  Vooral als de heide bloeit, is het hier heel indrukwekkend.

Tip 3: Maak ter onderbreking van de fietsroute eens een wandeling over het Huntepadd.

Tip 4: Wandelen en gerookte vis eten kunt u uitstekend in het beschermde natuurgebied van de Ahlhorner Fischteiche en het oerbos Baumweg.
 

Bewegwijzering

De hele route is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de Radroute der Megalithkultur.

Tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

Het startpunt van deze fietsroute is het toeristische informatiebureau in Osnabrück in de buurt van het centraal station van Osnabrück. Het is ook mogelijk om halverwege van start te gaan in Bramsche (treinstation Bramsche).
Arrangement 'Mit dem E-Bike auf der Radroute der Megalithkultur' = een tocht over de fietsroute met als vast overnachtingsadres een hotel in Belm-Vehrte.

Bijzonderheden op deze fietsroute

In het Emsland is het mogelijk dat er vanaf Meppen in de omgeving van de testlocatie van het Duitse leger WTD 91 delen van de route tijdelijk zijn afgesloten. Wanneer dit is, kunt u vinden op de website Geländersperrungen.
Dit kan gelden voor de stations 14 en mogelijk ook 18.