Landschap aan de Elbe bij Cuxhaven-Döse met Kugelbake, containerschip, fietsen en strandstoelen., © TMN/Dieter Schinner
© TMN/Dieter Schinner

Vom Teufelsmoor zum Wattenmeer

Stijging
606 m
Daling
611 m
Afstand
444 km
hoogste punt
37 m
Traject voor
Toerfiets
Soort tocht
Rondrit
Geschikt voor
Kinderen

Deze afwisselende fietsroute met een totale lengte van 450 kilometer biedt u een perfecte mix van cultuur en natuur. De fietsroute loopt door het unieke landschap tussen Elbe en Weser en heeft een kieviet in het logo.

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

Voordat u zich door het logo met de kieviet richting Bremerhaven laat leiden, raden wij u aan om eerst eens op uw gemak rond te kijken in Bremen met zijn historische marktplein (met het als cultureel UNESCO-Werelderfgoed aangewezen raadhuis en Rolandsbeeld), de kronkelende steegjes in het Schnoorviertel en de Bremer Stadsmuzikanten. Karakteristiek voor deze fietsroute langs de Unterweser zijn de vele zijarmen, eilanden en zandbanken.
In het vlak bij de monding in de Noordzee gelegen Bremerhaven wordt het leven bepaald door het water. Op een bezoek aan het hier gelegen Duitse scheepvaartmuseum kunt u een maritieme reis door de tijd maken. En hoe is het om je hele leven achter je te laten? In het emigrantenmuseum 'Deutsches Auswandererhaus' krijgt u een antwoord op deze vraag. Ook kunt u in het Klimahaus in deze stad een reis om de wereld maken. Vanaf Bremerhaven naar Cuxhaven heeft de fietsroute twee varianten en kunt u kiezen of u helemaal langs de kust of door het weidse geest- en veenlandschap wilt rijden. In het Ahlenmoor informeren het MoorInformationsZentrum en de veentrein u over het onderwerp 'veen'.

In de Noordzeebadplaats Cuxhaven kunt u gaan wadlopen in het natuurlijke UNESCO-Werelderfgoed Waddenzee of een strandwandeling maken in de frisse zeelucht, voordat u stroomopwaarts langs de Elbe via de historische badplaats Otterndorf met zijn mooie historische binnenstad richting Wischhafen fietst. Voor natuurliefhebbers is het een goed idee om een pauze in te lassen voor een bezoek aan het Natureum Niederelbe. Door het Kehdinger Moor komt u aan de Oste, die u oversteekt met het zweefveer. In Gräpel steekt u de rivier over met het praamveer, dat met de hand wordt aangedreven. Langs windmolens en vakwerkhuizen brengt de fietsroute u vervolgens naar de Hanzestad Stade. De schilderachtige steegjes van de historische binnenstad nodigen u uit om hier wat langer te blijven. Stade is het uitgangspunt voor maritieme belevenissen als boottochten met de 'Tidenkieker'. Via de Stader Geest en het Mulsumer Moor rijdt u verder naar Bremervörde. Hier ligt ook het natuur- en belevingspark 'am Vörder See' met zijn vele attracties voor jong en oud. Vanaf dit park fietst u via Gnarrenburg naar het Teufelsmoor. Via het bekende kunstenaarsdorp Worpswede brengt het logo met de kieviet u tenslotte terug naar Bremen.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Speciale tip

Een bijzondere belevenis is een tocht met een turfschip over de Hamme.

Tussen Bremen, Worpswede, Gnarrenburg, Bremervörde en Stade kunt u een deel van de route afleggen met de historische 'Moorexpress', die van mei tot oktober in de weekends en op feestdagen met een speciale fietswagon in een rustig tempo door het landschap rijdt.

Ook kunt u tussen Bad Bederkesa en Bremerhaven de museumtrein nemen en zo tussendoor even op adem komen. Deze trein vervoert van mei tot oktober in de weekends en op feestdagen personen en fietsen in de stijl van de jaren 50.

Een verfrissende stop kunt u houden bij een 'Melkhüs' in de omgeving van Rotenburg of Cuxhaven, waar vanaf mei lekkere melkproducten verkrijgbaar zijn.
 

Logo Teufelsmoor

Bewegwijzering

De hele route is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de fietsroute 'Vom Teufelsmoor zum Wattenmeer'.

Tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

Langs de fietsroute bevinden zich diverse treinstations, o.a. in:

  • Bremen
  • Osterholz-Scharmbeck
  • Bremervörde
  • Stade
  • Cuxhaven
  • Bremerhaven

Fiets en bus:
'Elbe-Radwanderbus' in de vakantieregio Altes Land aan de Elbe: touringcar met fietsaanhanger, die van april tot 3 oktober in de weekends en op feestdagen langs de Elbe rijdt.

Bijzonderheden op deze fietsroute

Vaartijden van het zweefveer over de Oste:

april en oktober
van 12 tot 16 uur, eens per uur,
op zaterdag en op zon- en feestdagen van 11 tot 17 uur, eens per uur

mei en septembervan 11 tot 17 uur, eens per uur (ook op zaterdag en op zon- en feestdagen)

juni, juli en augustus
van 10 tot 18 uur, eens per half uur

Vaartijden van het praamveer in Gräpel:

1 mei – 15 oktober
 maandag – vrijdag, in het weekend en op feestdagen:van 10 tot 19 uur, buiten de vaartijden:  neem een alternatieve route!

Passeerbaarheid van de stormvloedkering in de Oste:
1 april – 30 september
di, wo, do: van 10 tot 17 uur
za en zo van 10 tot 18 uur

1 oktober – 31 maart
di, wo, do, za en zo: van 10 tot 17 uur
buiten deze tijden: neem een alternatieve route!
 

Uw aanspreekpartner voor deze fietsroute

Gästeinformation für Worpswede und das Teufelsmoor

Bergstr. 13
27726 Worpswede
Telefoon: 04792-935820

naar de website

BTZ Bremer Touristik-Zentrale

Findorffstr. 105
28215 Bremen
Telefoon: +49 (0) 421 / 3080010

E-mail schrijven