Wümme-Radweg, © Touristikverband Landkreis Rotenburg zwischen Heide und Nordsee e.V./ P. Welz
© Touristikverband Landkreis Rotenburg zwischen Heide und Nordsee e.V./ P. Welz

Wümme-Radweg

Afstand
416 km
Traject voor
Toerfiets
Soort tocht
Rondrit
Geschikt voor
Kinderen

Deze fietsroute loopt langs de rivier de Wümme van de Lüneburger Heide naar Bremen-Vegesack. Op deze rondrit kunt u kennismaken met een typisch Noord-Duits landschap en met de kleine plaatsjes die hier liggen, en ook kunt u de Vrije Hanzestad Bremen verkennen.

Loop van de fietsroute en bezienswaardigheden

De Wümme-Radweg start in Undeloh en loopt door het beschermde natuurgebied Lüneburger Heide. Hierbij passeert u de plaatsen Wilsede en Niederhaverbeck en komt u ook in Schneverdingen. U kunt hier winkelen, musea bezoeken en de heidetuin Höpen gaan bekijken, waar de heide het hele jaar bloeit.

Via Osterwede en Haswede brengt de fietsroute u verder naar Fintel, dat wordt omgeven door veengrond en heidevelden. Het is de moeite waard om even de tijd te nemen voor een tussenstop bij het woonhuis en monument van de Nederduitse dichter Friedrich Freudenthal, voordat u verder gaat naar Scheeßel, een plaats waar traditioneel en modern hand in hand gaan. Ieder jaar vindt hier zowel een internationaal klederdrachtfestival plaats als het muziekfestival Hurricane. Hiervandaan is het niet ver naar de districtshoofdstad Rotenburg (Wümme) met zijn voetgangerszone, cultuurpad en kleine restaurants.

Via een aantal kleine plaatsjes, door bossen en over velden en midden door het beschermde natuurgebied Borgfelder Wümmewiesen volgt u de Wümme, waar u op de zuidelijke variant van de fietsroute nu eens vlakbij en dan weer wat verder vandaan rijdt. Geschikte plekken voor een tussenstop zijn de Ahauser watermolen, de Bultensee en de vele kleine boerderijcafés en restaurants langs de fietsroute.

U fietst door Ritterhude, waar de Wümme en de Hamme uitmonden in de Lesum, en volgt dan de Lesum tot de haven van Bremen Vegesack. Daar mondt de Lesum uiteindelijk uit in de Weser. Neem de tijd om dit kleine maritieme plaatsje te verkennen, voordat u uw fietstocht voortzet.
De noordelijke variant van de fietsroute volgt eveneens de Lesum en de Wümme en loopt door de plaatsen Ritterhude en Lilienthal naar het kunstenaarsdorp Fischerhude, dat met zijn charme en zijn galerieën bij de inwoners van Bremen een populaire bestemming is voor een dagje uit.
U fietst langs het raadhuis van Ottersberg en het streekmuseum in Sottrum, passeert opnieuw de plaatsen Rotenburg en Scheeßel en bereikt dan het hoogtepunt van de laatste etappe, het LandPark Lauenbrück. Daarna rijdt u door het Königsmoor, door Otter, langs de Kampener molen en het educatieve planetenpad in Handeloh naar Undeloh, waar de fietsroute eindigt.
 

Helaas heeft uw zoekopdracht geen resultaten opgeleverd

Speciale tip

Heide-Shuttle – gratis bus met fietsaanhangwagen

In het zomerseizoen van 15 juli tot 15 oktober kunt u de traditionele plaatsen op de Lüneburger Heide bereiken en de heide verkennen met vier ringbuslijnen. Deze bussen kunnen 14 fietsen meenemen (voor zover er plaats is) en rijden elke dag – ook op zon- en feestdagen – doorlopend. In totaal rijden de Heide-Shuttles van ca. 9:00 – 19:00 uur zes tot acht keer per dag tussen de verschillende plaatsen.

Meer informatie kunt u vinden op de websites van de Lüneburger Heide en het Lüneburger Heide Naturpark.
 

Logo Wümme-Radweg

Bewegwijzering

De hele route is gemarkeerd met het duidelijk herkenbare logo van de Wümme-Radweg.

Tips en in­for­ma­tie


Bereikbaarheid

Als u met de trein vertrekt vanaf het centraal station van Bremen of Hamburg, kunt u daar de metronom nemen naar het station van Tostedt. Hiervandaan is het 5 kilometer naar Otter. Hier kunt u met het rijden van de fietsroute beginnen. Als u wilt starten in Handeloh, Wintermoor of Schneverdingen, kunt u vanuit Buchholz reizen met de regionale treinen van erixx. In de zomermaanden rijdt ook de Heide-Shuttle met vier ringlijnen met fietsaanhanger dwars over de heide. Als u wilt starten in Bremen-Vegesack en Ritterhude, kunt u vanaf het centraal station van Bremen de regionale S-Bahn nemen.

Bijzonderheden op deze fietsroute

Op de alternatieve route, die vanuit Wilsede dwars door het beschermde natuurgebied Lüneburger Heide loopt, passeert u de Wilseder Berg, die met 169 meter de hoogste heuvel van de Lüneburger Heide is, en komt u langs het educatieve informatiecentrum 'Walderlebniszentrum Ehrhorn'.
Bij de Kuhsielschleuse bij Lilienthal kunt u even van de fietsroute aftakken en een bezoek brengen aan het centrum van de Hanzestad Bremen door vanaf dit punt de langeafstandsfietsroute Hamburg-Bremen te volgen. Ook in Bremen-Vegesack kunt u vanaf de overkant van de Weser in het centrum van Bremen komen. Hiervoor kunt u de veerboot nemen en de Weser-Radweg volgen.
 

Uw aanspreekpartner voor deze fietsroute

Arbeitsgemeinschaft Radfernweg Hamburg – Bremen c/o Touristikverband Landkreis Rotenburg (Wümme) e.V

Harburger Str. 59
27356 Rotenburg (Wümme)
Telefoon: +49 (0) 4261 / 81960

E-mail schrijven