Ebikes leunen op een strandstoel, © Cuxland-Tourismus / Bernd Otten
© Cuxland-Tourismus / Bernd Otten

Met aan­drij­ving door het fiets­land Ne­ders­ak­sen


Het toverwoord voor u is e-bike – of beter gezegd pedelec. Pedelecs zijn fietsen waarop een aandrijfmotor is geïnstalleerd, die u ondersteunt tijdens het fietsen. De motor wordt aangedreven door een accu, met een bereik van 30 tot 80 kilometer, afhankelijk van de belasting. Omdat pedelecs van rechtswege fietsen zijn, kunt u alles met een pedelec doen, wat u met een normale fiets zou doen: Bijvoorbeeld fietspaden gebruiken, en zelf besluiten of u een helm draagt of niet. Met een pedelec wordt elke fietstocht een ontspannende ervaring.

Aanbiedingen in de regio’s

Het verhuren van e-bikes maakt inmiddels deel uit van het standaardprogramma van elke regio die fietsvakantiegangers welkom heet. Daarnaast kunt u in alle regio’s van Nedersaksen bij fietsverhuurbedrijven ook e-bikes huren. In de Volksbankarena Harz kunnen ook e-mountainbikes worden uitgeprobeerd (https://www.volksbank-arena-harz.de/en/mtb-ebike-service/). 

Openbare e-bike oplaadstations in het Weserbergland

Om ervoor te zorgen dat de gasten niet met een lege accu achterblijven, is er in het Weserbergland een "e-bike oplaadinfrastructuur". Daarvoor zijn er in totaal 10 oplaadstations bij toeristische informatiepunten, restaurants en accommodaties in de regio Weserbergland geïnstalleerd. Het station bestaat uit 4 afsluitbare individuele compartimenten, elk met een normaal stopcontact. Elke fietser op vakantie met zijn eigen pedelec heeft altijd zijn eigen oplaadapparaat bij zich. Bij het oplaadstation wordt gratis stroom verstrekt - de gasten hoeven dus niet te "bedelen". De gast steekt zijn oplaadapparaat normaal in het stopcontact, laadt de accu op en sluit het station af. Om een goed bereik te hebben, moet de accu minimaal 1 uur opladen. Dit kan worden gedaan tijdens een stadswandeling, restaurantbezoek of gewoon tijdens het vragen om toeristische informatie.

Fietsservicestations in de graafschap

In het graafschap Bentheim zijn 15 fietsservicestations die de mogelijkheid bieden de accu van de elektrische fiets in Duitsland gratis op te laden. De fietsservicestations hebben afsluitbare compartimenten, die voorzien zijn van een stopcontact, waarmee gasten hun eigen e-bike of die uit de witte graafschap Bentheim-vloot kunnen opladen.

Maar ook fietsers die zonder elektrische ondersteuning onderweg zijn, kunnen een beroep doen op het service-aanbod van de regio: op alle stations zijn namelijk fietspompen, fietsgereedschappen, bandenplakspullen en een verbandtrommel voor de kleine noodgevallen beschikbaar.

Er zijn servicestations in Bad Bentheim, Emlichheim, Neuenhaus; Nordhorn, Schüttorf, Uelsen en in Wietmarschen. 

"Genietend fietsen" in Cuxland

Terwijl de fietser een pauze houdt voor de lunch of geniet van koffie met een gebakje, laadt de batterij van de e-bike opnieuw op. Een eenvoudig stopcontact maakt het mogelijk. De bedrijven met de gratis stroomservice liggen aan de mooiste fietsroutes in Duitsland, hebben toeristische tips en informatie beschikbaar en zijn gemarkeerd met een bijbehorend logo bij de ingang.