Wandelen in de Weserbergland, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / German Roamers / Johannes Becker
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / German Roamers / Johannes Becker

Ont­span­nen­de pa­den


Van de heerlijke bergen in de Harz via de dromerige dorpjes in het vlakke land tot aan de eindeloos lange stranden aan de Noordzee − in deze gevarieerde omgeving vindt u uitstekende paden voor zowel beginners als voor geoefende wandelaars. Vooral voor degenen die bewust iets willen doen voor hun gezondheid, zijn er volop mogelijkheden. Of het nu gaat om pelgrimstochten, bosbaden of wandelen in een gezond klimaat − gebruik het aanbod van de natuur van Nedersaksen om gezond te blijven en uw immuunsysteem te versterken.

Onafhankelijk van spirituele of culturele motieven is het maken van een pelgrimstocht een echte trend − al voor het verschijnen van ‘Ich bin dann mal weg’ (Ik ben er even niet), een bestseller over een pelgrimstocht, van de Duitse auteur Hape Kerkeling. Deze speciale vorm van wandelen biedt ontspanning voor lichaam, geest en ziel. Een pelgrimstocht biedt een goed tegenwicht aan de hectiek van het dagelijks leven. Het idee om in het bos te ‘baden’, komt uit Japan. Daar is ‘shinrin-yoku’ al lang een populaire en wijdverspreide methode om stress te verminderen. Wat de meeste mensen uit eigen ervaring al wel weten, hebben deskundigen daar wetenschappelijk aangetoond: het bos ontspant en kalmeert. Probeer het zelf eens!

Ook wandelen in een gezond klimaat zou een gunstige invloed hebben op het organisme. Voor mensen met hartklachten, reumatische klachten, diabetes of hoge bloeddruk zijn er speciale “Gezonde klimaat”-wandelroutes.