wandelen in de Nationaal park Harz, © Nationalpark Harz / dietrichkuehne.com
© Nationalpark Harz / dietrichkuehne.com

Na­ti­o­naal park Harz


Een van de meest noordelijke buitenposten van het Duitse middelgebergte is de Harz. Hier zorgt het unieke klimaat voor een unieke en soortenrijke bergwildernis, die wordt beschermd middels een van grootste nationale bosparken van Duitsland. Het nationale park Harz is bijna volledig bebost en veel bosgebieden worden niet beheerd.

Uitgestrekte beukenbossen en in de hogere dalen rustieke sparren kenmerken er het beeld. Door de hoge luchtvochtigheid is de bosbodem bedekt met dikke kussens van mossen. Bovendien zijn veel boomstammen aangetast door bizarre korstmossen. Deze wilde bergvuurbossen gaan over in de boomloze bergheides van Brocken. Van de Duitse middelgebergten bereikt alleen de Harz de natuurlijke boomgrens. Rotsformaties, blokhellingen, beekjes en venen dragen ook bij aan het kenmerkende berglandschap.

In de bossen voelt een soortenrijke, deels bedreigde planten- en dierenwereld zich thuis. Zo loopt al een paar jaar de lynx weer rond in de Harz! Omdat de dieren erg schuw zijn, worden ze zelden in het wild gezien. In de lynx-behuizing bij de Rabenklippen kunt u ze zeker bekijken. Een ander dierlijk symbool van de Harz, de trotse korhoen, is in het omheinde gebied ook te zien.

Naast het bekijken van de flora en fauna van de Harz, kunt u heerlijk wandelen in het nationale park. En als u daarin geïnteresseerd bent, kunt u worden vergezeld door een van de parkwachters. Ook de Harzer-Hexen-Stieg doorkruist het nationale park. Bent u op zoek naar fietsroutes in Duitsland, dan bent u in de Harz aan het juiste adres. Of zit u liever op de mountainbike in de Harz? Ook dan kunt u zich hier naar hartenlust uitleven. In de winter is er een goed verzorgd loipennetwerk en zijn er aanbiedingen voor sneeuwwandelingen.

Als centraal aanspreekpunt voor activiteiten in het nationale park, dient naast de andere parkhuizen het bezoekerscentrum TorfHaus met zijn interactief ontworpen tentoonstellingen en toeristische informatie. Laat u betoveren door de wildernis in de bergen: Nog meer informatie vindt u op de website van het Nationale park Harz (www.nationalpark-harz.de/nl/home/). 

Maar neem ook een kijkje in het naburige natuurpark Harz.

360 graden rondleiding door het Bezoekerscentrum van het Nationaal Park TorfHaus

Impressies

Nationaal park Harz

Lindenallee 35
38855 Wernigerode
Telefoon: +49 (0) 3943 / 2628-0

naar de websiteE-mail schrijven