Steinegge at Dissen, © Natur- und Geopark TERRA.vita
© Natur- und Geopark TERRA.vita

Na­tur- und Ge­o­park TER­RA.vi­ta


In het Natur- und Geopark TERRA.vita krijgt u een duidelijk beeld van de afgelopen 300 miljoen jaar van de geschiedenis van de aarde en van de effecten die deze veelbewogen geschiedenis heeft gehad op het landschap. De naam TERRA.vita staat voor het leven van de aarde en dat is in de letterlijke zin van het woord niet altijd even glad verlopen: het ging gepaard met plooiing en erosie, overstromingen en gletsjervorming, woestijnklimaat en permafrost. De cycli van de aardgeschiedenis zijn in het Osnabrücker Land vrijwel volledig gedocumenteerd. Daarom is TERRA.vita als een van slechts zes Duitse geoparken in november 2015 officieel erkend als UNESCO Global Geopark.

Met meer dan 100 natuurmonumenten en geologische fenomenen en tal van beschermde natuurgebieden is er in het Natur- und Geopark TERRA.vita heel wat te beleven – van stil tot spectaculair. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de zeldzame flora en fauna zoals die alleen te vinden is in de mooiste beschermde natuurgebieden van Europa, en aan de vele fossielen zoals de sporen van dinosauriërs bij Bad Essen. Het landschapsbeeld in het Natur- und Geopark TERRA.vita wordt bepaald door de heuvels van het noordelijke gedeelte van het Teutoburgerwoud en het Wiehengebirge. Met een maximale hoogte van 331 meter zijn dit voor bergbeklimmers geen echte uitdagingen, maar een bezoek aan het gebied is wel een belevenis met een hoge recreatieve waarde.

Veel informatie over de geologische bijzonderheden van de regio krijgt u op de tochten, bezichtigingen en excursies die u hier kunt maken onder leiding van een gids. Maar dankzij het dichte netwerk van fiets- en wandelroutes kan het geo- en natuurpark ook uitstekend individueel worden verkend. Daarnaast bieden regionale themaroutes voor wandelaars en TERRA.trails voor fietsers u de mogelijkheid om het afwisselende landschap met zijn rotsformaties, steengroeven, veengebieden en bossen zelf te verkennen.

Zo fietst u bijvoorbeeld op de Radroute der Megalithkultur langs velden met zwerfstenen. En kunt u op de fietsroute Niedersächsische Mühlen-Tour en de wandelroute Mühlenweg am Wiehengebirge niet alleen genieten van prachtige uitzichten, maar krijgt u ook een inkijkje in de traditie van het rijke cultuurlandschap. Op de Ahornweg en de Diva-Walk fietst en wandelt u daarentegen vooral door de altijd weer verrassende en inspirerende natuur.

Na alle activiteiten in de buitenlucht bieden de zwembaden in het Osnabrücker Land met hun vitaliserende werking een perfect kader om nieuwe kracht en energie op te doen voor nog meer belevenissen in de natuur. Meer informatie voor uw bezoek kunt u vinden op de website van het Natur- und Geopark TERRA.vita. En misschien is ook het aangrenzende Naturpark Dümmer interessant voor u.
 

Impressies

Natur- und Geopark TERRA.vita

Am Schölerberg 1
49082 Osnabrück
Telefoon: +49 (0) 541 / 5014217

naar de websiteE-mail schrijven