Twee wandelaars in de avond, © Emsland Touristik
© Emsland Touristik

Na­tur­park Moor-Veen­land


Geen water, maar ook geen land: het veen is een unieke, bijna exotische leefruimte. Het klinkt anders, ruikt anders en ziet er heel anders uit dan alle andere landschappen in Europa. Wie op ontdekkingsreis gaat in het Duits-Nederlandse Naturpark Moor-Veenland, maakt kennis met een unieke planten- en dierenwereld.

In dit natuurpark komen bedreigde dier- en plantensoorten voor, natuurliefhebbers kunnen zich er uitstekend ontspannen en het is rijk aan culturele schatten. Meer dan 280 vogelsoorten zoals de zeldzame schatekster en het blauwborstje, maar ook vlinders, libellen, heikikkers en hagedissen leven in het veen. Ga zelf eens kijken welke bewoners u vanaf de uitkijkplatforms en -torens kunt ontdekken. Ieder jaargetijde ziet de natuur in het Naturpark Moor-Veenland er weer anders uit. In het voorjaar verspreidt het wollegras zich als een tapijt over het veen, in augustus verandert de bloeiende hei het landschap in een paarse bloemenzee en in de winter is het veen bedekt met rijp of sneeuw.

Zowel op de fiets als lopend is het maken van een verkenningstocht in dit grenzeloze, internationale natuurpark een bijzondere belevenis. Op de fiets kunt u het internationale karakter van het park bijvoorbeeld ervaren op de United Countries Tour of de Moor-Tour. Een goed overzicht van het gevarieerde landschapsmozaïek van het Naturpark Moor-Veenland geeft ook de 17 km lange Naturparkweg langs de Duits-Nederlandse grens. Wandelaars die nog geen route hebben bepaald of zin hebben om weer eens naar schatten te gaan zoeken, kunnen kiezen voor geocaching in het natuurpark – plezier en sensatie zijn daarbij inbegrepen! Voor fietsers is er in het natuurpark een set kaarten met acht fietsroutes verkrijgbaar en voor wandelaars een uitgebreide wandelgids.

Voor de eerste bewoners was het veen een bron van griezelige sagen en sprookjes, maar tegenwoordig verdwaalt – of verdwijnt – er hier niemand meer. Het Naturpark Moor-Veenland heeft namelijk verschillende informatiecentra die het gemakkelijk toegankelijk maken: in het Emsland Moormuseum in Groß Hesepe, het Veenpark in Barger-Compascuum, het Erdöl-Erdgas-Museum in Twist en het Veenloopcentrum in Weiteveen zijn niet alleen interessante tentoonstellingen over het veen te bezichtigen, maar is ook een schat aan informatie verkrijgbaar, bijvoorbeeld in de vorm van kaarten en tips voor wandel- en fietsroutes.

Beleef de seizoenen in Natuurpark Moor-Veenland

Impressies

Emsland Tourismus GmbH

Ordeniederung 1
49716 Meppen
Telefoon: +49 (0) 5931 / 9250900

naar de websiteE-mail schrijven