De Elbe in de zomer, © Flusslandschaft Elbe GmbH/ Jens Kowald
© Flusslandschaft Elbe GmbH/ Jens Kowald

Nie­dersäch­si­sche Elbtalaue


Het biosfeerreservaat Niedersächsische Elbtalaue is een waterrijk natuurgebied met een uniek karakter. Het landschap is hier gevormd door de rivier de Elbe, die het land regelmatig overstroomt.

In het biosfeerreservaat langs de Elbe kunt u ooievaars en bevers tegenkomen.

Het biosfeerreservaat Niedersächsische Elbtalaue is een waterrijk natuurgebied met een uniek karakter. Het landschap is hier gevormd door de rivier de Elbe, die het land regelmatig overstroomt. Een dijk scheidt dit overstromingsgebied van het uitgestrekte marsland. De natuurlijke oevers zien er overal weer anders uit: op weilanden vol bloemen en vochtige moerasbossen volgen dennenbossen, met gras begroeide zandgronden en duinvlaktes. Maar het in 2002 ingerichte en door de UNESCO erkende reservaat beschermt niet alleen de natuur. Het landschap is ook sterk beïnvloed door de mens: groene weilanden, akkers en vakwerkhuizen zijn slechts enkele kenmerken van het cultuurlandschap dat hier is ontstaan.

De natuur biedt hier een leefruimte aan bedreigde dier- en plantensoorten. Lange tijd kwam het dier dat kenmerkend is voor het landschap, de Elbe-bever, hier niet meer voor. Samen met de visotter is hij nu weer aan de oevers waar te nemen. In de koude helft van het jaar zijn er bovendien duizenden ganzen te bespeuren. En in veel dorpen wordt het beeld bepaald door een andere vogel: de ooievaar.

Heel mooi is het om het rivierlandschap te verkennen vanaf het water – bijvoorbeeld met de stoomboot, op een vlot dat wordt aangedreven door zonne-energie, of met de kano. Door het biosfeerreservaat lopen ook diverse fietsroutes met elk hun eigen karakter. Zo staat op de Vogelkieker-Tour de inheemse biodiversiteit centraal en beleeft u de natuur in het reservaat op de Biosphären-Querung vanuit totaal verschillende perspectieven. De Elberadweg, die de oever van de rivier volgt, is een van de populairste fietsroutes van Duitsland. Wandelaars worden na korte klimmetjes beloond met weidse uitzichten, bijvoorbeeld op de Klötzie-Stieg.

Een ideaal uitgangspunt voor iedere ontdekkingstocht is het Biosphaerium Elbtalaue. In dit informatiecentrum wordt aan de hand van modellen het ecologische systeem verklaard. Bevers en vissen zijn er bovendien ook live te zien. Met de ontwikkeling tot een zogenaamde 'Arche-Region' – welk begrip letterlijk vertaald 'ark-regio’ betekent en is gebaseerd op het verhaal van de ark van Noach – ter bescherming van bedreigde diersoorten tegen uitsterven is een belangrijke stap gezet op weg naar de duurzame ontwikkeling van de regio.  In het informatiecentrum in het plaatsje Amt Neuhaus en op de boerderijen die zich bij dit initiatief hebben aangesloten, kunt u meer te weten komen over zeldzame varkens, ezels en runderen.

Meer informatie over de Elbtalaue kunt u vinden op de website van het biosfeerreservaat Niedersächsische Elbtalaue. Het direct aangrenzende natuurpark Elbhöhen-Wendland is overigens ook interessant.
 

Impressies

Biosphärenreservatsverwaltung Niedersächsische Elbtalaue

Am Markt 1
29456 Hitzacker (Elbe)
Telefoon: +49 (0) 5862 / 96730

E-mail schrijven