Persoonlijke wandelingen op blote voeten op een wandelpad, © Fotolia / electro-jot
© Fotolia / electro-jot

Ge­zond wan­de­len


Naast uitdagende wandeltochten zijn er in Nedersaksen ook veel paden waar ontspannen kan worden gewandeld. Verharde en korte routes kosten minder inspanning en bieden daardoor meer ruimte voor de geest, om de omgeving op zich in te laten werken. Rustig en gezond wandelen is een concept met veel facetten. Welke mogelijkheden er zijn en hoe gezond wandelen in zijn werk gaat, wordt u graag uitgelegd door speciaal hiervoor opgeleide wandelgidsen. Voor een ontspannende vakantie met beweging zijn er blotevoetenpaden en Nordic Walking-trajecten. Deze eenvoudige wandelopties zijn de perfecte aanvulling op een verblijf in een van de kuur- en ontspanningsoorden van Nedersaksen. Als u nieuwe energie hebt opgedaan, kunt u genieten van aangename dagwandelingen of halfdaagse wandelingen.

Gezondheidswandelingen

Bij gezondheidswandelingen, georganiseerd door de Deutscher Wanderverband (Duitse wandelorganisatie), wordt het wandelen gecombineerd met speciale oefeningen om fit te worden. En bovendien: gezondheidswandelingen zijn nog leuk ook! Speciaal hiervoor opgeleide wandelgidsen leiden de wandelgroep door het landschap. Tussendoor worden gemeenschappelijke oefeningen gedaan op mooie plekjes in de natuur, die de coördinatie, kracht en conditie verbeteren en ook voor ontspanning zorgen. De gidsen bij gezondheidswandelingen zijn ofwel opgeleide wandelgidsen, natuur- en landschapsgidsen of ze hebben een basisopleiding gevolgd op het gebied van bewegingstherapie. Ook hebben ze deelgenomen aan een vervolgcursus en deze afgesloten met een examen. Daarmee zijn ze door de Deutscher Wanderverband gecertificeerd als gezondheidswandelgids.

Bij gezondheidswandelingen traint u uw conditie, leert u veilig te bewegen in de natuur en laat u de alledaagse sleur achter u. Afzonderlijke spieren worden versterkt en u leert uw lichaam beter kennen. De speciale gezondheidswandelgids geeft u tips en trucs voor meer beweging in het dagelijks leven en helpt u uw gewicht onder controle te houden, en ook om uw grenzen te verleggen. Naast het feit dat gezondheidswandelingen goed voor u zijn, kunt u ook ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden en genieten van de natuur in alle verschillende seizoenen. Op zich zijn de gezondheidswandelingen ontwikkeld voor mensen vanaf 55 jaar die weinig beweging hebben. De focus ligt echter steeds meer op iedereen die lichamelijk fit wil blijven of wil worden en die liever buiten beweegt dan in een sportzaal. Gezondheidswandelingen worden aangeboden in programma’s van wandelverenigingen en in kinderdagverblijven, maar zijn ook beschikbaar speciaal voor singles, personen met een bepaalde aandoening en diabetici.

Nadere informatie over gezondheidswandelingen vindt u op de website van de Deutscher Wanderverband.

Blotevoetenwandelingen

Zijn uw voeten het zat om bij het wandelen altijd in dikke, warme wandelschoenen te zitten? Probeer dan eens een blotevoetenwandeling! Op blote voeten wandelen is belangrijk voor uw gezondheid. Via de voeten wordt de doorbloeding in het gehele lichaam bevorderd waardoor ook het hart- en vaatstelsel wordt getraind. Bovendien wordt het immuunsysteem versterkt aangezien de temperatuurprikkels het lichaam helpen bij het opwekken van warmte. Op blote voeten wandelen werkt bovendien bevorderlijk voor de aderen, het biedt bescherming tegen spataderen en maakt de spieren, banden en gewrichten van de voeten sterker. Ook uw wervelkolom heeft baat bij het wandelen op blote voeten. Door de onbelemmerde beweging, zonder de druk en beknelling van nauwe wandelschoenen, loopt u namelijk veel vrijer en soepeler. Daarnaast werken de voetspieren als schokdempers zodat de tussenwervelschijven worden beschermd tegen schokken. Het directe contact tussen voetzool en de grond helpt bovendien bij het verminderen van stress, werkt ontspannend en verruimt het bewustzijn. Wie veel op blote voeten loopt, voelt zich ook dichter bij de natuur. In Nedersaksen zijn er bijvoorbeeld blotevoetenpaden in Bad Bodenteich en in Egestorf, en ook op de Lüneburger Heide en in Harkebrügge in het Oldenburger Münsterland.

Nadere informatie vindt u ook op de website www.barfusspark.info.

Nordic walking

Nordic walking is een uithoudingssport waarbij met twee stokken wordt gewandeld. Door de individuele aanpassing van tempo en inspanning aan de lichamelijke behoeften is nordic walking geschikt voor alle leeftijden en voor iedereen. Jong, oud, dik of dun. Er is geen speciale training nodig en is daardoor ook interessant voor personen die vroeger weinig hebben gesport. Nordic walking wordt vaak lang volgehouden, omdat het niet heel inspannend is, maar wel effectief. Een ander voordeel van nordic walking is dat het overal kan worden gedaan: in het bos, op wandelpaden en ook op fietspaden. Pak uw stokken en trek er gewoon op uit!

Bij nordic walking worden verschillende spiergroepen gebruikt, zoals de armspieren aan de voor- en achterkant, de rug en de benen. Bovendien kan spierspanning, met name in de schouder en nek, door betere doorbloeding worden verlicht. Verder wordt de afbouw van vet bevorderd en de stofwisseling geactiveerd. Ook het algeheel welbevinden neemt toe door het bewegen in de frisse lucht. Omdat een groot aantal spiergroepen worden geactiveerd bij nordic walking, is het energieverbruik tot wel 20 procent hoger dan bij andere sporten met dezelfde snelheid.
Bovendien is het risico op osteoporose aanzienlijk kleiner, omdat een groot gedeelte van de skeletspieren wordt ingezet. Het hart- en vaatstelsel wordt verbeterd, de bloeddruk gereguleerd, de stress verminderd en het immuunsysteem wordt blijvend versterkt. Wie minstens drie keer per week aan nordic walking doet en op de juiste manier eet, kan bovendien rekenen op snel verlies van overtollige kilo’s. Nordic walking kent geen medische bezwaren. Er zijn geen verborgen risico’s en de gewrichten worden in vergelijking met andere sporten aanzienlijk minder belast.